Nećete verovati, ali ovde je najbolje sakriti se kada krenu letnji pljuskovi i grmljavine

Leto, iako pretežno sparno i vruće, obiluje i pljuskovima koji su obično praćeni grmljavinom i udarima gromova. Takvo (ne)vreme dovodi u pitanje bezbednost ljudi.

Ali jedno mesto dostupno mnogima od nas se pokazalo kao najbolji beg od oluje. To su automobili. Naime, rade po principu Faradejevog kaveza, što bi značilo zaštitu od električnog polja i tako omogućilo pražnjenje oko putnika.

Iako je ovo jedan od najsigurnijih načina da pobegnete od vremenskih prilika, postoje smernice koje se preporučuju vozačima. U slučaju da dođe do udara groma, ne brinite! Automobil će pretrpeti samo manja oštećenja koja je veoma lako popraviti. Postavlja se pitanje da li i u kabrioletu možete da se zaštitite od udara groma. Odgovor je da – možete! Potrebno je samo zatvoriti krov.

Za sve ovo postoji jednostavno objašnjenje, u svakom krovu se nalaze metalne šipke i lukovi koji su napravljeni od metala i tako provode struju u zemlju. Vetrobranska stakla, krovni mehanizam i sigurnosni okvir čine sve to. Tako je i nakon laboratorijskog pregleda ustanovljeno da su na krovu kabrioleta vidljivi samo manji tragovi opekotina, ali nije bilo opasnosti za lutke koje su bile putnice u kabrioletu, prenosi Alo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.