U trendu

Neverovatno otkriće: Naučnici pronašli novi organ u ljudskom telu (foto)

Naučnici su otkrili novi, važan organ koji možda ima značajnu ulogu u radu tkiva i drugih organa, kao i u razvoju nekih bolesti, poput kancera.

https://www.instagram.com/p/Bg1J5_egLHf/?tagged=interstitium

Istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports, koje su sproveli naučnici sa Njujorškog unverziteta, opisalo je da intersticijum predstavlja seriju povezanih, tečnošću ispunjenih prostora koji se nalaze ispod kože kao i u stomaku, plućima, krvnim sudovima i mišićima.

Ova mreža mehurića postala je vidljiva tek kad su patolozi upotrebili novi laserski endoskop, uz pomoć kog su uspeli da sagledaju mikroskopska tkiva ljudi. Većina istraživanja koja se bavila tkivima nisu do sada primetila intersticijum jer su se oslanjala na biopsiju sasušenih tkiva i ona koja se već nalaze na mikroskopskim slajdovima, a ti primerci nisu pokazivali prostore ispunjene tečnošću.

Međutim, korišćenjem endoskopskog lasera za uklanjanje pankreasa i žučnog kanala kod desetak pacijenata obolelih od raka, ovi prostori su postali vidljivi.

Istraživanje je pokazalo i da su oni važni za brojne funkcije u našem telu, poput proizvodnje kolagena koji utiče na rad ćelija u određenim tkivima, kao i za skladištenje matičnih ćelija koje popravljaju oštećena tkiva. Moguće je da takođe šalju električne signale prilikom pomeranja ćelija i istezanja. Zbog toga što ti prostori povezuju organe i tkiva, može se dalje objasniti zbog čega se neki oblici kancera šire brže od drugih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)