U trendu

Nije ona na koju mislite: Koja planeta je najbliža Zemlji?

Zdravorazumski odgovor bi bio – Mars ili Venera, naši susedi. Od te dve planete, Venera se približava Zemlji bliže od bilo koje druge planete i njena orbita je najbliža našoj.

Ali, kako piše „Physics Today“, više od polovine vremena Venera nije najbliža planeta, već je to Merkur.

Naučnici koji stoje iza članka analizirali su brojke i otkrili da je u proseku Merkur najbliža planeta ne samo Zemlji već i svakoj drugoj planeti u Sunčevom sistemu.

Naučnici su razvili simulaciju našeg solarnog sistema sa svim planetama koje se kreću u svojim orbitama. Pustili su planete da orbitiraju hiljadama simuliranih godina, sve vreme računajući rastojanje između bilo koje dve od njih. Naučnici su zatim zajedno uporedili te vrednosti da bi pronašli koje su planete najbliže jedna drugoj tokom vremena.

Iznenađujuće, otkrili su da je Merkur najbliža planeta svih sedam drugih planeta. Ovo tvrdnja zvuči nemoguće, ali ima smisla ako se uzme u obzir da svaka planeta provodi otprilike polovinu svog vremena na suprotnoj strani Sunca. U slučaju Zemlje, dok se Venera zaista približava našoj planeti, ona takođe provodi dosta vremena veoma daleko.

Ovo je sasvim drugačiji način izračunavanja „najbliže planete“ nego što većina ljudi koristi – obično se razdaljina od jedne planete do druge uzima kao rastojanje između orbita dve planete.

Ali ovaj rezultat pokazuje da, kada je u pitanju saznanje koja je planeta najbliža Zemlji, postoji više od jednog načina da se definiše naš najbliži sused.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar