Ovo je najbolje doba dana za tuširanje ako želite da bolje spavate: Nemojte praviti tipičnu grešku

Najbolje vreme za tuširanje? Veče. Možda mnogima i nije novost, ali tuširanje pre spavanja podstiče dobar san, potvrđuje naučno istraživanje.

Prema japanskim istraživačima Sung EJ i Tochihara J, zapravo, najbolje doba dana za tuširanje nije ujutro, već naveče, tačno 90 minuta pre no što se uvučete pod pokrivač, prenosi Novi list.

To potvrđuje i istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Physiological Anthropology and Applied Human Science koje je analiziralo ponašanje devet dobrovoljaca savršenog zdravlja.

Ispitanici su podeljeni u tri grupe u zavisnosti od njihove aktivnosti pre spavanja: vrući tuš ili kupka, vruća kupka za stopala i bez tretmana vodom (kontrolna grupa).

Kvalitet sna volontera otkriven je testom kojim se proveravaju pokreti grudno koša i trbuha, ali i zasićenost krvi kiseonikom.

Na taj način su takođe merene rektalna i kožna temperatura.

Tako se pokazalo da je grupa koja se tuširala ili okupala vrućom vodom i ona koja je kupala stopala imala bolji kvalitet sna od ostalih.

To prevedeno znači da topla voda omogućuje bolji san.

Prema istraživanju, idealno bi bilo 20-minutno tuširanje vrućom vodom ili 90-minutna kupka pre odlaska u krevet, što bi vam omogućilo ponovno uspostavljanje ravnoteže u telesnoj temperaturi, opuštanje tela i podsticanje odmora.

Međutim, prema istraživanju, važno je održavati temperaturu kupatila dovoljno toplom i izbeći toplotni šok.

Nadalje, svakako treba izbegavati zalaženje ispod pokrivača odmah nakon tuširanja jer vam pregrejanost ili još gore znoj uopšte ne pomaže pri spavanju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.