Ovo su stvari za koje uvek morate da imate novac u kući

Život danas nije jeftin. Nametnuli smo sebi neke troškove koji sigurno nisu postojali u vreme naših roditelja. Nekada se od plata dobro živelo, danas je to gotovo nemoguće. I upravo zato treba da štedimo toliko, ali redovno. Evo liste stvari o kojima svako u nekom trenutku treba da razmišlja.

Planirate brak, a organizacija venčanja je prilično skupa. Zapamtite samo troškove iznajmljivanja haljine ili sale za proslavu. Čak i ako niste previše rasipnici, a većina se čini nepotrebnim, na kraju se ispostavi da je i najmanji detalj bio važan. Zato nemojte da se zavaravate, izdataka je mnogo i pametno bi bilo da na vreme počnete da štedite, piše portal Sretna.

Ako planirate trudnoću i zaposlena ste, to bi trebalo da znači da se za taj period pripremite, odnosno štedite. Jer koliko god da je rođenje deteta divno, ono takođe košta.

Istraživanja su pokazala da ćerke duplo više brinu o roditeljima nego sinovi. Ako roditelji imaju svoju penziju, ona je svakako mala ili će biti, sudeći po trenutnoj situaciji. Važno je imati plan za brigu o njima kada ostare, bilo finansijski ili radi odgovarajuće nege.

A šta je sa hitnim slučajevima koji se uvek javljaju u nezgodno vreme?! Svi se žalimo da, uglavnom zbog niskih primanja i sve većih troškova života, nemamo vremena za uštedu, ali ovakve situacije vas prosto „nokaute”. Uz mala podizanja, čak i u drugoj banci u kojoj ne primate platu, stavite ‘pare na stranu’ za preživljavanje u slučaju recimo gubitka posla, bolesti i slično, ili bar za popravku frižidera, veš mašine , ili neki drugi kućni aparat, koji pokvari’ baš kada ne bi trebalo. kao što vaš limeni ljubimac odluči da vas izneveri baš kada ste švorc.

Žene žive duže od muškaraca, u proseku 5 do 10 godina duže. Dugovečnost podrazumeva i duži period u penziji. Statistika pokazuje da žene manje zarađuju, ali i ranije odlaze u penziju, pa je veoma važno da što ranije počnu da štede.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.