Ovu čudnovatu voćku bi trebalo da jedemo svaki dan: Čuva srce i reguliše rad creva, a odlična je i za mozak

Ako govorimo o zdravim namirnicama, ova voćka je na vrhu liste

Orasi su bogat izvor omega-3 masnih kiselina, koje snižavaju nivo lošeg i povećavaju nivo dobrog holesterola u krvi. Kao krajnji rezultat, redovno konzumiranje oraha može da vas zaštititi od kardiovaskularnih oboljenja, moždanog udara, koronarne arterijske bolesti i potencijalnih opasnosti koje se odnose na srce.

Sve blagodeti oraha

Pored zaštite srca, orasi, sa svojim sadržajem omega-3 masnih kiselina, imaju moć da spreče upalna oboljenja, kao što su astma, psorijaza, ekcemi i reumatski artritis. U poređenju sa ostalim koštunjavim voćem, smatra se najzdravijim, pre svega zbog velikog sadržaja omega 3 masnih kiselina, ali i zbog duplo većeg sadržaja antioksidansa.

Ovo voće je toliko bogato antioksidantima da pomaže organizmu da se bori protiv protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i uzrokuju mnoge bolesti, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Pensilvaniji.

Foto: pexels.com/shkrabaanthony

Studija je pokazala da je samo sedam oraha dnevno dovoljno da se spreči razvoj srčanih bolesti. Ako govorimo o zdravim namirnicama za srce, orasi su na vrhu liste.

Takođe, oraѕі ѕadrže moćnі antіokѕіdanѕ melatonіn, kojі omogućava umіrujućі ѕan.

Stoga, nije iznenađujuće da su istraživanja pokazala da redovno konzumiranje oraha može smanjiti i šanse za razvoj dijabetesa tip 2.

Oraѕі ѕu dobrі za zdravlje mozga

Sigurno nije slučajnost da orah izgleda kao mozak, a bore i nabori jezgra liče na moždanu koru. Naučno je dokazano da orah zaista pomaže u razvoju funkcija mozga.

Sa naučne tačke gledišta, plodovi oraha bogati su omega-3 masnim kiselinama koje su neophodne za zdravo funksionisanje mozga. Prema tome, nema dileme u priči da orah povoljno deluje na najbitniji organ ljudskog organizma koji čini da budemo to što jesmo i 24 časa dnevno upravlja našim telom i umom.

(Telegraf.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.