U trendu

Pogledajte kako bi Zemlja izgledala ako se otopi sav led: Brojni gradovi bi jednostavno nestali

Klimatske promene su realnost, a glečeri planete se brzo tope, čak i brže nego što se očekivalo. Na planeti ima dovoljno kopnenog leda da bi ove činjenice izazvale zabrinutost.

S obzirom na dva najveća ledena pokrivača na zemlji, Antarktik i Grenland, koji zajedno pokrivaju više od 15,54 miliona kvadratnih kilometara, jasno je da je reč o veoma velikoj količini i da bi bila katastrofa kada bi se sav taj led otopio.

Video koji je napravio Business Insider Science pokazuje tačno kako bi izgledale naše obale da se sav kopneni led otopi. Mnogi evropski gradovi poput Brisela i Venecije bi zapravo bili pod vodom. U Africi i na Bliskom istoku, Dakar, Akra, Džeda bi nestali. Milioni ljudi u Aziji, u gradovima poput Mumbaja, Pekinga i Tokija, bili bi raseljeni i morali bi da se presele u unutrašnjost. Južna Amerika bi ostala bez gradova poput Rio de Žaneira i Buenos Ajresa, a u SAD bismo gledali kako mesta poput Hjustona, San Franciska i Njujorka i cele države Floride polako nestaju u moru, prenosi Večernji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.