U trendu

Pogledajte kako izgleda život u Parizu u mikrostanu od 12 kvadrata (video)

Život u Parizu izuzetno je skup. Mesečni najam garsonijere od 30-ak kvadrata u glavnom francuskom gradu koštaće vas u proseku između 950 i 2200 evra. Baš zato ceni se svaki centimetar slobodnog prostora.

Ne čudi stoga što su popularni i takozvani mikrostanovi – jedinice od 10-ak kvadrata koje više podsećaju na ormar nego na prostor za život. U takvim mikrostanovima obično nema mesta za kupatilo i WC – oni se uglavnom dele s drugim stanarima u zgradi.

Ali uz malo truda i mašte, i ovi mikrostanovi mogu se pretvoriti u udoban dom. Pokazala je to na svom primeru i arhitekta Džuli Nabuset, koja je na zapanjujući način transformisala stan od 12 kvadrata u centru Pariza u četvrti Montorgueil.

Kako izgleda život u pariskom mikrostanu od 12 kvadrata, otkriva video Kirsten Dirksen na jutjubu.

Ceo stan je jedan dobro osmišljeni multifunkcionalni prostor – iz ugrađenih polica izvlači se krevet, koji po potrebi može imati funkciju kauča kao i fotelje za čitanje knjiga.

Kuhinja je vizualno odvojena od spavaće sobe s ormarićima od šperploče koje skrivaju bojler, a pružaju i dosta prostora za odlaganje stvari. U mikrostanu su se našla čak i dva kvadratna metra za mini kupatilo u koje je dizajnerka uspela da zgurati tuš i WC šolju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.