U trendu

Pogrešno smo kuvali čaj: Mnogi propuštaju jedan ključni korak procesa pripreme

Iako kuvanje čaja izgleda kao jednostavan zadatak koji donosi mnogo zdravstvenih koristi našem organizmu, postoji jedna greška koji mnogi prave jer zaboravljaju na ključni korak kako bi čak bio što lekovitiji.

Džek MekMulon, britanski ekspert za čajeve otkrio je kako doći do savršene šoljice čaja.

– Čaj treba poklopiti dok se namače u vrućoj vodi. To zadržava više toplote i održava konstantnu temperaturu, što omogućuje da se listići čaja razmotaju i da se maksimalno oslobode ukusi – otkrio je za The Mirror.

Uz poklopljenu šoljicu, stručnjak tvrdi da se čaj treba pomešati par puta dok vrećica još stoji u vodi.

– Idealno vreme za zadržavanje vrećice čaja u vodi je četiri minuta – tvrdi, pa dodajte da je idealna temperatura 95 do 98°C.

Za one koji vole da uživaju u čaju s mlijekom, najbolje je pomešati meko s više mlečne masti.

– Mleko koje ima manje masti je vodenije, pa nećete dobiti istu kremastu teksturu s njim – istaknuo je MekMulon, pa istakao da je mleko najbolje mešati s crnim čajem.

Ako ste ipak ljubitelj mleka koje nije životinjskog porekla, stručnjak preporučuje da stvari radite malo drugačije. On savetuje da prvo zagrejete biljno mleko kako vam se čaj ne bi ‘razdvojio’ kada u njega sipajte tu tečnost, prenosi 24sata.hr.

Verovali ili ne, izbor prave šoljice ključan je za ukus vašeg čaja.

– Izbor prave vrste šoljice koja će provoditi toplotu i zadržati je efikasno, a da pritom ne utiče na ukus. Staklo i porculan su glatki, neporozni i neće uticati na ukus vašeg napitka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar