Posebna umeća

Govor unatraške, gutanje vatre, bilo šta drugo – svi imamo neka svoja posebna umeća, a neka od njih su čak i korisna. Zato je dobro da se zapitate koje su vaše veštine najtraženije? Najcenjeniji dar u jednoj oblasti najčešće ume da bude i najređi. Jeste li sjajan tehničar koji se odlično snalazi u međuljudskim odnosima? Prodavac – ili bilo koji zaposleni bez tehničkih znanja – koji odlično barata tabelama i računima? U tom slučaju bi trebalo da budete u stanju da pronađete položaj koji je dobro plaćen. Ako želite da se neka vaša karakteristična sposobnost ističe u vašim preporukama, potrudite se da za nju dobijete nekakvu potvrdu.
Ukoliko te potvrde nema na vašem radnom mestu, nema svrhe da tamo i dalje provodite vreme, posebno ako primećujete da vam se otvaraju neke druge mogućnosti. Ali takođe treba imati u vidu da vas svaki period bez posla izlaže riziku od finansijskog i emocionalnog slobodnog pada. Naravno, suština je u tome da tražite mesto gde će se vaše sposobnosti bolje vrednovati, ali treba biti pažljiv prilikom donošenja radikalnijih odluka. Konkretan primer: bolje je da odaberete posao u firmi za grafički dizajn nego u, recimo, fabrici traktora. Ona prva će napredovati ili propasti zavisno od vašeg umeća. Ovoj drugoj je više stalo do sopstvenog pogona i prenosa.
Ako pratite poslovna kretanja, možda ste videli statističke podatke koji svi odreda ukazuju na to da su zarade zaposlenih veće u većim gradovima. Ali možda znate i to da će vam troškovi života i plaćanje stanarina u tim istim oblastima jednostavno zguliti kožu s leđa. Zato vam ni veća zarada neće mnogo značiti, zar ne? Uzmite i to u obzir kada procenjujete sebe i svoje veštine pre donošenja važne poslovne odluke. Uvek je moguće pronaći i neka manje radikalna rešenja.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike