U trendu

Psiholozi objasnili razloge zašto je dobar razvod bolji od lošeg braka

Dok će jednima njihova dobrobit biti glavni razlog za ostanak u lošem braku, psiholozi kažu da time deci čine medveđu uslugu, naročito ako se radi u odnosu punom neprijateljstva, pasivne agresije, a i bilo koje vrste zlostavljanja.

Iako brojna istraživanja pokazuju da je razvod roditelja velika trauma za dete, treba voditi računa i o trajnoj emocionalnoj šteti koju dete trpi u domu s roditeljima koji ne mogu pronaći zajednički jezik.

Stabilnija emotivna situacija
Stvari su komplikovane nekoliko meseci nakon razvoda i odvajanja, ali većina porodica ipak uspešno prođe kroz ovo prilagođavanje i nađu novu viziju svakodnevice, čiji je temelj stabilnija emotivna situacija. Naravno, za tako nešto je potrebno da oba roditelja budu zreli i stavljaju dobrobit dece na prvo mesto, odnosno da dete ne pokušavaju ‘okrenuti’ protiv drugog roditelja, kupovati ga poklonima…

Učenje o kompromisu
Nakon što vide roditelje kako se međusobno poštuju i dogovaraju nakon razvoda pa se trude da reše stvari koje moraju da bi situacija normalno funkcionisala, deca uče da je kompromis bitan. Iako ni jedan razvod nije bez svojih izazova, preživljavanje istog je važna životna lekcija za sve aktere, kao i da ljubavno-seksualni odnosi ne utiču na ljubav koju roditelji imaju prema deci.

Srećniji roditelji mogu da pruže više deci
Frustriran, očajan, depresivan, ljut ili naprosto nesrećan roditelj kao takav nema volje ni energije da se bavi previše detetom jer je opterećen svojim mukama – što je sasvim ljudski i prirodno. Ali ako takvi osećaji traju u lošem odnosu, u svakom je slučaju nužno da roditelj pronađe vlastiti mir i sreću kako bi više mogao pružiti i samom detetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar