U trendu

Pune dve decenije je proučavao stogodišnjake i izbacio ovo iz ishrane!

Svi bismo želeli da znamo tajne stogodišnjaka. Dobili smo brojne savete, od zdrave ishrane do recepta koji uključuje samo čokoladu i vino. Istraživač Dan Betner proučavao je stogodišnjake 20 godina, želeći da sazna sve njihove navike. Zasnovan je na plavim zonama, područjima u kojima ljudi žive najduže i najzdravije.

Njegova knjiga „Američka kuhinja u plavim zonama: 100 recepata za život do 100“, fokusira se na jela koja sadrže zaboravljene tajne dugovečnosti. Prema njegovim rečima, kuhinje u plavim zonama su uglavnom zasnovane na biljnoj hrani. Takođe, sadrže dosta ugljenih hidrata, dok meso i prerađena hrana ne postoje.

Dan je jeo uglavnom meso i krompir, kao i većina Amerikanaca. Kada je čuo iskustvo kardiohirurga, istraživač je odmah odlučio da odustane od mesa.

„Tokom intervjua koji smo vodili, kardiohirurg je opisao svoja iskustva sa pacijentima koji su jeli biljnu ishranu. Napomenuo je da su im arterije zdrave i fleksibilne. Nasuprot tome, primetio je da su arterije mesoždera toliko začepljene naslagama holesterola. da je osećao da su hrskave“, priseća se Betner.

Od tada je prošlo 10 godina, a Butner se već deceniju hrani biljnom hranom. On je objasnio da se sada uverio da takva ishrana donosi više koristi, toliko da je potpuno izbacio meso iz nove knjige recepata. Čak i ako bi to moglo da smanji prodaju, Dan nije mario.

„Bio sam pod velikim pritiskom da uključim meso u knjigu. Izdavač mi je rekao da većina Amerikanaca ne bi kupila knjigu ako u njoj nema mesa, ali ja nisam“, dodao je istraživač, napominjući da je sada siguran da ova dijeta doprinosi dugovečnosti.

„Fokusirajte se na uglavnom biljnu hranu i učinite je ukusnom. Ne morate potpuno da isključite meso iz svoje ishrane da biste imali koristi od jedenja više biljaka. Moj savet je da naučite da kuvate povrće tako da bude bogato i ukusno. jelo i tada se nećete morati oslanjati na meso, sir ili puter“, rekao je on.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.