U trendu

Razgovarate li i vi sami sa sobom? Psiholozi otkrivaju da li je to normalno

Ne postoji ništa važnije od načina na koji razgovarate sami sa sobom jer vas ovaj unutrašnji monolog informiše o podsvesnim mislima, emocionalnim stanjima i izborima ponašanja

Pet razloga koji dokazuju da je dobro razgovarati sa sobom:

Smanjuje stres
Razgovor u glavi može da vas smiri. Reći sebi da će sve biti u redu i ponavljanje u sebi ili naglas može vas naterati da verujete u to i da se smirite.

To vas motiviše
Kada želite da ustanete sa kauča, kada se naprežete u teretani, onda je dobro da kažete sebi koju reč podrške. Motivišite se u sebi ili naglas, jer na kraju dana samo vi možete postići svoj cilj

Pomaže da organizujete svoje razmišljanje
Dovedite svoje misli u red i regrutujte kritičko razmišljanje tako što ćete razgovarati sa sobom. Ako, recimo, imate sastanak u kancelariji, razgovarajte o tome sa sobom u kolima. Organizovaćete podatke, osvežićete ono što želite da kažete i brže ćete doći do rešenja bilo kog problema, prenosi „Ženski magazin“.

Povećava koncentraciju
Razgovor sa samim sobom angažuje više oblasti vašeg mozga nego razgovor sa drugima ili slušanje nekoga, tako da obraćate više pažnje na ono što se zapravo dešava oko vas. Vi ste prisutniji u trenutku.

Povećava samopouzdanje
Prema studiji Univerziteta Letbridž, oni koji se svakodnevno upuštaju u monolog sa pozitivnim elementima mogu da promene svoje perspektive, stavove i reakcije. Zato je dobra ideja da na parčetu papira zapišete svoje prednosti, karakteristike na koje se ponosite i pročitate ih naglas pred ogledalom.

Nemojte se osećati glupo, što pozitivnije gledate na to, biće vam lakše. Takođe, kada šapućemo sebi u teškoj situaciji, to nam daje malo više snage i hrabrosti da se suočimo sa svime što se pojavilo.

Sa druge strane, podjednako je dobro eksternalizovati svoja negativna osećanja. Kada čujete tačno šta osećate, to vam pomaže da to ponovo procenite. U većini slučajeva stvari nisu tako loše kao što mislite i ako ih čujete iz daljine pomaže vam da shvatite koliko su zaista ozbiljne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.