Šest razloga zašto bi trebalo da jedete breskve: Sigurno niste znali da su srodnik badema

Evo zbog čega bi trebalo češće da uživate u sočnim breskvama

Breskve su član porodice koštunjavog voća, uz nektarine, šljive, kajsije i trešnje, a takođe su i srodnik badema.

Pored toga što su zaista ukusne, posebno na svom vrhuncu, breskve nude neke jedinstvene zdravstvene prednosti.

Postoji bar šest razloga, kako prenosi Health, da počnete da jedete ovo prekrasno voće dok ga ima u izobilju.

1. Odlične su za zdravlje creva

Oko 100 grama breskve sadrži 1,5 grama vlakana. Osim što sprečavaju zatvor i podržavaju dobro varenje, vlakna iz breskve pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi.

Breskve takođe sadrže probiotike, koji hrane korisne bakterije u crevima koje su povezane sa antiinflamacijom, imunitetom i raspoloženjem.

2. Jačaju imunitet

Breskve podržavaju imunitet na tri načina. Bele i žute breskve mogu da sadrže između 4,15 i 14,2 miligrama vitamina C na 100 grama, prema studiji „Foods“ iz oktobra 2020. Nekoliko tipova imunih ćelija treba ovaj nutrijent za njihovu proizvodnju, funkciju i zaštitu.

Pored toga, vitamin A u breskvi pomaže u formiranju sluzokože u respiratornom traktu. Jače membrane formiraju bolje zaštitne barijere koje sprečavaju ulazak klica u krvotok.

Breskve takođe brane imunitet svojim prirodnim antimikrobnim svojstvima, kao što je navedeno u studiji „Frontiers in Microbiology“ iz januara 2017.

3. Imaju antioksidativna svojstva

Poznato je da se antioksidanti bore protiv oksidativnog stresa, koji predstavlja neravnotežu između proizvodnje slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i sposobnosti tela da se suprotstavi njihovim štetnim efektima. To je ključno za zdravlje mozga, pošto je poznato da je oksidativni stres uzročni faktor neurodegenerativnih bolesti kao što je Alchajmerova bolest.

4. Kožu čine zdravijom

Breskve imaju beta-karoten i vitamin C, koji podržavaju zdravu kožu. Beta-karoten, prekursor vitamina A, pomaže u zaštiti kože od oštećenja od sunca, zagreva ton kože i pomaže u stvaranju prirodnog sjaja. Vitamin C je potreban za izgradnju kolagena i poboljšanje elastičnosti kože.

Breskve su takođe hidratantne, jer preko 85% sveže breskve čini voda.

5. Dobre su za vid

Lutein i zeaksantin u breskvi pomažu u zaštiti mrežnjače i sočiva. Pokazalo se da ova dva karotenoida smanjuju rizik od dva uobičajena očna poremećaja — makularne degeneracije i katarakte — kao što je navedeno u članku Molecules iz aprila 2017.

Vitamin A u breskvi takođe pomaže u održavanju zdravog vida. Iako je retko, pravi nedostatak vitamina A može dovesti do stanja koje se zove kseroftalmija, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), što može oštetiti normalan vid i dovesti do noćnog slepila (nemogućnost gledanja u mraku ili slabom svetlu).

6. Mogu biti od pomoći kod krvnog pritiska

Prema Američkom udruženju za srce (AHA), breskve su bogate kalijumom. Pošto konzumiranje velike količine natrijuma može dovesti do visokog krvnog pritiska, kalijum može pomoći u regulaciji krvnog pritiska delujući kao prirodni diuretik koji uklanja višak natrijuma i tečnosti iz tela. Ovo ublažava pritisak na srce i arterije, dok istovremeno smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Uvedite breskve u ishranu

Breskve se mogu spremati i u slanim i u slatkim jelima. Umutite ih u smutije, dodajte u ovsenu kašu ili zob, napravite od njih pire, puding ili zaleđeni sladoled. Možete da ih stavite u pitu i druge deserte. Ili jednostavno, uživajte u njima onakvima kakvi jesu.

Ovo koštunjavo voće fantastično je i pečeno na roštilju i dodato u šarene salate. Samo imajte na umu da, za razliku od, recimo, trešanja, breskve nastavljaju da sazrevaju i nakon što se uberu.

(Telegraf.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.