Šetala plažom i pronašla nešto odvratno, ali vredno 260 hiljada dolara (foto)

Siriporn Niamri naletela  je slučajno na neobičnu masu na plaži u provinciji Nakhon Si Thammarat na Tajlandu i odlučila je da je uzme. Ubrzo je shvatila da je to veoma vredan predmet – ambergris, prenose mediji.

https://twitter.com/catastrofesmun/status/1367334957048340486

Ova srećna žena je u blizini svoje kućice na plaži pronašla gromadu za koju se veruje da je skupa, isprana povraćka od kita.

Misleći da bi to moglo biti nešto što bi mogla prodati, 49-godišnjakinja je to odvukla natrag u svoju kuću koja je bila udaljena oko 500 metara od plaže. Ta gruda ovalnog oblika težila je 7 kilograma, bila je široka oko 30,5 centimetara i duga 61 centimetar.

Na temelju prethodnih prodajnih cena, povraćka od kita, poznata i kao ambergris (sivi amber), procenjene vrednosti od oko 260.000 dolara. Godinama je cenjen zbog svoje upotrebe u izradi najskupljih parfema.

Ambergris proizvode kitovi kada im žučni kanali u gastrointestinalnom traktu stvaraju izlučevine kako bi olakšali prolaz velikim ili oštrim predmetima. Kit zatim povraća sluz koja se učvršćuje i pluta na površini okeana, piše Mirror.

Ambergris nastaje iz sekreta žučnog kanala u crevima kita, a može se naći plutajući morem ili ispiran na obalnim linijama. Ponekad se nalazi u abdomenu mrtvih kitova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.