Šokantno otkriće naučnika: Veća je verovatnoća da ćete umreti ako vas operiše muški hirurg

Kanadski istraživači otkrili su da pacijenti koje su operisali muškarci imaju za četvrtinu veću verovatnoću da će umreti u roku od godinu dana nego oni koje su pregledale žene.

Dr. Kristofer Valis sa Univerziteta u Torontu rekao je: „Pacijenti koje leče hirurzi imaju niže stope nepovoljnih postoperativnih ishoda, uključujući smrt. Koliko znamo, ovo su prvi podaci koji procenjuju povezanost između pola hirurga i ishoda nakon 30 dana nakon operacije. Dok je tehnička sposobnost povezana s kratkoročnim hirurškim ishodima, drugi faktori, uključujući odabir pacijenata, mogu više da doprinesu dugoročnim ishodima.“

Komplikacije češće s muškim hirurzima

U Engleskoj i Velsu je 2020. obavljeno oko 3,1 miliona operacija, što je za trećinu manje od očekivanog broja zbog pandemije. Prema istraživanju oko 85.000 umre u roku od 30 dana od zahvata svake godine. To može biti uzrokovano komplikacijama operacije — uključujući krvarenje, sepsu i zatajenje vitalnih organa — kao i postojećim medicinskim stanjima.

Prethodne studije su pokazale da su komplikacije u ovom vremenskom okviru češće kada hirurški zahvat izvodi muškarac. Najnovije istraživanje, objavljeno u JAMA Surgery, posmatralo je ishode tokom dužeg vremenskog razdoblja do godinu dana. Istraživači su pratili podatke od skoro 1,2 miliona odraslih Kanađana koji su imali uobičajene operacije od 2007. do 2019. godine. Od toga, više od milion je izveo muškarac, dok je 151.000 lečila žena.

Oko dva posto umrlo je u roku od 90 dana od operacije, a 4,3 posto umrlo je u roku od godinu dana. Pacijenti koje je operisao muškarac imali su osam posto veću verovatnoću da će doživeti smrt, ponovni prijem ili komplikacije u roku od 90 dana nego oni koje su pregledale žene. Pacijenti su imali 25 posto veću verovatnoću da će umreti u roku od 90 dana i 24 posto veću verovatnoću da će umreti u toku godinu dana, piše The Sun, a prenosi Net.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.