U trendu

Šta će se dogoditi ako mesec dana hodate po sat vremena dnevno? Rezultati će vas iznenaditi

Hodanje je svakodnevna aktivnost koja može postati izuzetno korisna za naše zdravlje, mnogo više nego što se čini na prvi pogled. Već smo čuli mnogo puta da hodanje donosi brojne sjajne prednosti koje mogu značajno uticati na naše opšte zdravlje. Ako ste osoba kojoj je potreban podsticaj da se pokrene, postavljanje cilja za hodanje može biti odličan početak. Za početak, izazovite sebe da narednih 30 dana svakodnevno hodate 60 minuta.

Prema stručnjacima, ovaj izazov može doneti značajne promene u vašem fizičkom i emocionalnom zdravlju. Takođe, ako budete uporni mesec dana, velika je verovatnoća da nećete odustati. Sada se fokusirano samo na prvi mesec. Da biste se dodatno motivisali, pročitajte kako bi vaše telo moglo da reaguje ako svaki dan izdvojite sat vremena za hodanje.

Fizičke koristi

Svakodnevno hodanje tokom meseca može imati pozitivan efekat na vaš kardiovaskularni sistem. Kada hodate bržim tempom, ubrzavaju se otkucaji srca, što poboljšava cirkulaciju krvi u celom telu. Redovno hodanje ne samo da jača srce, već takođe može smanjiti krvni pritisak i poboljšati nivo holesterola, prenosi Net.hr.

Kontrola telesne težine i sagorevanje masti

Za one koji žele da izgube nekoliko kilograma ili održavaju zdravu težinu, 30 dana hodanja može imati pozitivan uticaj. Hodanje umerenim do brzim tempom tokom sat vremena može sagoreti značajan broj kalorija, što je efikasan način za regulaciju telesne težine. Takođe, svakodnevno hodanje može ubrzati metabolizam i podstaknuti sagorevanje masti.

Poboljšana mišićna snaga i tonus mišića

Iako hodanje nije tako intenzivno kao trening snage, razni mišići u našem telu rade dok hodamo. Mišići nogu su najviše angažovani, dok njihanje rukama može aktivirati mišiće gornjeg dela tela. S vremenom to može dovesti do poboljšanja snage i tonusa mišića.

Zdravlje kostiju i funkcija zglobova

Hodanje opterećuje kosti i zglobove, ali je nisko opterećenje, što ga čini idealnom aktivnošću za one s problemima u tom području. Redovno hodanje može poboljšati fleksibilnost zglobova i smanjiti rizik od problema s njima.

Mentalno/emocionalno blagostanje

Sat vremena hodanja svakodnevno može pomoći u smanjenju stresa. Hodanje podstiče oslobađanje endorfina, koji podstiču osećaj prijatnosti i opuštanja. Redovne šetnje mogu takođe smanjiti nivo kortizola, hormona povezanog sa stresom.

Poboljšano raspoloženje i osećaj sreće

Izazov hodanja tokom 30 dana može znatno poboljšati vaše opšte raspoloženje. Osećaj dostignuća nakon svake šetnje može dodatno podići vaše samopouzdanje i osećaj ispunjenosti.

Poboljšanje kognitivnih funkcija

Hodanje ne koristi samo telu, već i mozgu. Redovna fizička aktivnost poboljšava kognitivne funkcije. Dakle, ovaj 30-dnevni izazov donosi koristi ne samo telu, već i umu te može smanjiti stres i teskobu, pridonoseći tako srećnijem i ispunjenijem životu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар