U trendu

Stručnjaci nas šokirali: 4 „opravdana“ razloga zašto se ne treba tuširati neposredno pre spavanja

S medicinske tačke gledišta kupanje pre spavanja nije baš preporučljivo. Zapravo, ova naizgled zdrava navika može da prouzrokuje više štete nego koristi.

1. Možda nećete moći lako zaspati
Topla kupka ili tuširanje neposredno pre nego što idete na spavanje čini se opuštajućim, ali u stvarnosti može poremetiti vaš san. Bolje ćete zaspati kad vam je telesna temperatura nešto niža, a kako se telo počinje pripremati za dobar san, temperatura vam još pada. Vruće tuširanje povisiće vam temperaturu i zbuniti telo. Ako mislite da ne možete otići u krevet bez tuširanja, odlučite se za mlaki tuš sat ili dva pre spavanja.

2. Srce vam može brze kucati
Ako ste ikada imali osećaj da vam srce brže kuca nakon vrućeg tuša, za to postoji naučno objašnjenje. Vruća voda povisuje krvni pritisak, a medicinski stručnjaci upozoravaju da čak može da pregreje telo i prouzrokuje stres u vašem srcu. Kad vam srce ubrzano radi bićete nemirni i nervozni pa nećete moći spavati.

3. Može uzrokovati višak kilograma
Dobra i ukusna večera i topli tuš odmah nakon toga mogli bi se činiti savršenim načinom da završite dan i konačno odete u krevet. Ali u stvarnosti, skok pod tuš nakon jela mogao bi zbuniti vaš probavni sistem i dovesti do debljanja. Ako se morate tuširati tu veče, bolje je pričekati najmanje 30 minuta nakon obroka.

4. Loše je za vašu kosu
Tuširanje neposredno pre spavanja i odlazak na spavanje dok vam je kosa još mokra nije dobro za vas ni za vašu kosu. Spavanje s vlažnom kosom uzrokovaće da vaša jastučnica upije vlagu i stvori toplo i vlažno okruženje za rast štetnih bakterija. To može dovesti do različitih problema s korenom kose, poput svraba, iritacije i peruti, piše Brightside.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.