U trendu

Svako jutro se budite otkrivenih stopala? Neurolog objašnjava zašto

Ako imate problema sa spavanjem, verovatno ste isprobali sve moguće trikove. Ipak, prema rečima stručnjaka, postoji jedna stvar koju većina zanemaruje, a koja je ključna za san – temperatura u spavaćoj sobi.

Neurolog Kris Vinter kaže da održavanje spavaće sobe hladnom čini veliku razliku. Američka Nacionalna fondacija za spavanje (NSF) preporučuje da temperatura u sobi uvek bude između 15 i 20 stepeni i ističe da je prosečna temperatura u domu obično između 21 i 27 stepeni.

“Možda ste primetili da vam, kad se probudite, stopala vire ispod pokrivača. Vaše telo tako pokušava da prirodno reguliše temperature”, rekao je doktor Vinter, prenosi net.hr.

Održavanje spavaće sobe hladnom pomaže u održavanju telesne temperature nižom, što vam omogućava da lakše utonete u san.

“Tokom REM faze sna telo prestaje da kontroliše znojenje i drhtanje. Zato preterano topao prostor dovodi do kraćeg vremena provedenog u REM fazi, što može dovesti do zaboravnosti i otežava jutarnje ustajanje”, pojasnio je neurolog.

Sve ovo su razlozi zbog kojih stručnjaci preporučuju da pre spavanja rashladite svoju sobu, tj. ugasite klimu ili zavrnete radijator. Ili, da jednostavno provetrite prostoriju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar