U trendu

Svakodnevno koristila tri namirnice i živela 122 godine

Britanska kompanija “Eden’s Gate” provela je istraživanje o najstarijim ljudima na svetu da bi saznala šta im je pomoglo da žive dugo. Istraživali su šestoro ljudi koji su imali više od 100 godina. Naravno, ishrana, stres i socioekonomski status su imali ulogu u tome koliko dugo su ovi rekorderi živeli. Spomenuta kompanija navela je da Francuskinja Žan Luis Kalmen bila nastarija osoba na svetu – živela je 122 godine, prenosi magazin “Eat This, Not That”. Jednom prilikom navela je koje tri namirnice je jela svakog dana:

Čokolada

Nju je jela nakon svakog obrok. Iako nekima može delovati čudno, ova namirnica ima brojne zdravstvene prednosti. Istraživanje objavljeno u magazinu “Antioxidants & Redox” pokazalo je da je ona korisna za srce, da pomaže u borbi protiv kancera te zaraznih bolesti koje narušavaju imunološki sistem.

Maslinovo ulje

Američko udruženje za bolesti srca (AHA) navodi da maslinovo ulje između ostalog sadrži vitamin E te smanjuje nivo lošeg (LDL) holesterola. Samim tim, rizik od srčanih oboljenja je manji. Rezultati istraživanja pokazali su da je konzumiranje velikih količina maslinovog ulja povezano s dužim životnim vekom. Lekari savetuju da koristite umesto margarina i majoneze.

Vino

Kalmen je navela da je posebno volela piti porto, crveno vino koje se pravi u Portugalu. Mnogi ovu vrstu vina konzumiraju kao deo mediteranske dijete, koja je proglašena najzdravijom. Naravno, bitno je da konzumirate umerenu količinu, ne više od jedne čaše dnevno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar