U trendu

Sveštenik otkriva koju su najgori gresi na Božić: Jedan običaj koji poštuju mnoge Srpkinje navlači Božiji gnev

Božić, praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista je jedan od važnijih u našem narodu. Prema gregorijanskom kalendaru se proslavlja 25. decembra, a po julijanskom Božić je 7. januara. Ovo je porodičan praznik koji se proslavlja u kućama i crkvama.

Iako svaka porodica ima neka „pravila“ jasno je da svi donekle praznujemo Božić na isti način. Istina, svaka porodica će se potruditi da ispoštuje običaje. Tog dana svi se pozdravljaju sa „Hristos se rodi“, dok druga strana otpozdravlja „Vaistinu se rodi“.

Počev od položajnika ujutru kao specijalnog gosta, do okađene prave domaćinske trpeze, pa sve do hrane koja će se naći na prazničnom stolu – sve mora biti na svom mestu. Ostatak dana, trebalo bi da prođe u miru bez svađe sa ukućanima kao i ni sa kim drugim.

Ipak, neki možda namerno, drugi pak slučajno ogreše se na ovako veliki praznik. Otac Tomislav Cvetinović tvrdi da je veliki greh raditi nešto od navedenog.

– Ako se ljudi bave gatanjem, vračanjem, tumačenjima prema horoskopu, ako se opijaju, govore ružne reči odnosno psovke. Takođe, mnogi zanemaruju i svađu, to je sve greh i time se ogrešimo tih dana. Time se umanjuje značaj praznika. Svima treba da nam bude bitno da se ne bavimo gorenavedenim na ovako veliki praznik – rekao je sveštenik za „Republiku„.

Šta treba promeniti?

Tvrdi da svi koji je nisu postili Božićni post koji traje 40 dana takođe su pogrešili.

– Svi koji dolaze u crkvu idu sa namerom da se sjedine sa Bogom i nisam primetio da greše svi. Ali, trebalo bi izdvojiti Božićni post. Tu se greši kada se ne posti uopšte, jer neki to zanemaruju. Trebalo bi postiti barem jedan period ako iz nekih razloga ne možete da ispoštujete ceo post – rekao je sveštenik i objasnio:

– To je važno jer tokom tog perioda čisti se telo, um i duša. Kada se pričestimo svi pijemo iz jedne čaše što znači da se međusobno pričešćujemo i povezujemo sa Bogom. Ako postimo fizički po hrani, treba da postimo i psihički – da se suzdržimo od loših misli, dela i reči.

Često se kaže da ono što radite na Badnje veče i Božić radićete tokom cele godine. Sigurno ste bar jednom do sada čuli od majke ili nekog starijeg da ako se budete svađali tog dana, tako ćete raditi i te godine. Zato, provedite ovaj dan u miru, ljubavi i praštanju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar