Sveštenik proneverio pola miliona, 150.000 evra potrošio na neprimeren sadržaj

Katolički sveštenik optužen da je proneverio ukupno 500.000 evra donacija, a da je 150.000 evra od te sume potrošio na pornografske stranice, objavili su malteški mediji.

Tužioci su uspeli da uđu u trag šestocifrenim iznosima plaćenima kompanijama povezanima sa stranicama koje prikazuju seks uživo, piše list Times of Malta. Plaćanja su trajala nekoliko godina.

Sveštenih Luk Seguna je policijskim istražiteljima rekao da je to radio jer je bio u “seksualnoj krizi”, navodi list.

Seguna, župnik u Marsaxlokku na jugu Malte, izjasnio se da nije kriv, ali crkvene vlasti su ga suspendovale do kraja postupka.

Na sudu su izneti dokazi da je Seguna imao nekoliko stotina hiljada evra na više ličnih bankovnih računa, iako mu je godišnja plata iznosila samo 20.000 evra. Osim gotovine, posedovao je kolekciju od pet motocikala i dva automobila.

Tužioci su takođe izneli podatak da je Seguna od jednog starijeg župljana dobio čekove na više hiljada evra. Starac, koji je u međuvremenu umro, patio je od demencije kada je ispisivao čekove, rečeno je na sudu.

Seguna se opravdavao da su čekovi zapravo bili povraćaj donacija koje je sveštenik davao starcu, ali tužioci tvrde da je zapravo trebalo da budu podeljeni lokalnim humanitarnim udruženjima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.