U trendu

Svi to radimo, ali evo zašto čitanje knjige pred spavanje nije dobro

Mnogi od nas vole da se uveče pred spavanje opuste uz dobru knjigu. Ipak, najnovije studije pokazuju da je možda ipak bolje čitanje ostaviti za neko drugo doba dana.

Oni objašnjavaju da čitanje knjige u krevetu može da dovede do nesanice, a kasnije i drugih poremećaja spavanja.

“Ukoliko ste dugo budni nakon što legnete u krevet, to će imati negativan uticaj na vaš mozak. Naime, on onda ne zna da li treba da bude budan ili je vreme za spavanja”, objašnjava doktor Daniel Rifkin.

Stručnjak za cirkadijalni ritam, doktor David Kenvej, slaže se da većinu zanimljivih aktivnosti treba obavljati van kreveta, uključujući i čitanje. To ne znači da čitanje ne može biti odličan način da se opustite i pripremite za spavanje.Knjige, posebno one koje nisu previše mentalno stimulišuće ili uznemirujuće, mogu da vam pomognu i odvoje nas od dnevnih stresora koji mogu da nas drže budnima noću. Ali idealno bi bilo, kaže Rifkin, da ih čitate van svoje spavaće sobe.

Pospanost treba da se dogodi van spavaće sobe, tako da kada odete u krevet i prislonite glavu na jastuk brže zaspite. Kako biste vreme čitanja učinili još više opuštajućim, uključite “meko” toplo osvetljenje. Dok jarka svetla koja imaju plavu boju u sebi, imaju tendenciju da šalju energični signal telu, prigušena, toplija svetla su bolja za smirivanje.

Iz tog razloga neki stručnjaci preporučuju da se u svakoj prostoriji odredi jedno svetlo za dnevnu upotrebu i jedno za noćnu. Slobodno zapalite sveću ili pokrenite difuzor, pokrijte se udobnim ćebetom i uključite neku opuštajuću melodiju, bilo koju nestimulišući aktivnost koja će vam pomoći da ovo najvažnije prelazno razdoblje između budnosti i spavanja učinite prijatnijim.

Izdvojite sebi ovo vreme za odmor svake noći i ono će dobro doći vašem snu, a na kraju, i vašem mentalnom zdravlju i nivou stresa. Stručnjaci za spavanje slažu se da bi krevete trebalo da rezervišemo za spavanje i ništa drugo. Ako često čitate u krevetu i nemate probleme sa spavanjem, samo napred. Ali ako vas knjige drže budnim noću, mogli biste čitanje da “izbacite” iz spavaće sobe i da potražite novi prijatan prostor za vašu noću rutinu opuštanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar