U trendu

Teško donosite odluke? Isprobajte „zlatno pravilo“ omiljene harvardske profesorke

Elen Langer je stekla doktorat na Univerzitetu Jejl iz oblasti socijalne i kliničke psihologije, a profesorka je psihologije na Harvardu od daleke 1977.

Zovu je i „majka svesnosti“, a napisala je pet knjiga na tu temu. Zbog svojih istraživanja dr Elen Langer je dobila i tri prestižne nagrade. Već dugi niz godina studenti su je takođe birali kao jednu od omiljenih profesorki na Harvardu.

U jednom podcastu dr Elen Langer je govorila o tome kako treba donositi važne životne izbore, prenosi zadovoljna.nova.rs.

„Umesto da gubite vreme u stresu zbog donošenja prave odluke, donesite odluku ispravno. Nasumično birajte. Sad, možete nasumično izabrati da li želite Almond Joy (čokoladica) ili Snickers. Nikog neće biti briga, zar ne? Potpuno je ista stvar kada donosite odluku da li da se udate ili ne, prihvatite posao ili ne. Možeš živeti samo jedan život. I da postoji neki magični način na koji bih mogla da živim kao neko ko je imao troje dece, a zatim kao neko ko nije imao decu, možda bih mogla i da napravim poređenje. Ali to nemaš na raspolaganju. Tako, svojim studentima kažem – da li da ideš na Harvard ili na Jejl? Recimo doneseš odluku da se upišeš na Harvard, pa se ispostavi da je užasno. Oh, voleo bih da sam ipak otišao na Jejl. Nema načina da znaš da li bi Jejl bio gori, bolji, isti. I zato je žaljenje tako bezumno, jer pretpostavljaš da je izbor koji nisi napravio – bolji.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.