U trendu

Test predviđa kad biste mogli da umrete: Odgovorite na par pitanja i sve će vam biti jasno

Jednostavan test koji u obzir uzima vaše godine, stepen obrazovanja, zdrave navike ali i godišnje prihode može da utvrdi koliko ćete dugo živeti, tvrde naučnici.

Radi se o pitanjima koja obuhvataju određene životne navike, a sastavio ih tim statističara i naučnika Univerziteta u Pensilvaniji, a odgovori na njih otkrivaju u kojem dobu biste mogli da umrete. Tvrde da je verovatnoća, da će zaista biti tako, čak 75 posto.

Rezultati se baziraju na podacima Američkog Nacionalnog instituta za zdravlje i Američkog udruženja penzionera na pola miliona uzoraka koje su prikupljali deset godina. Pitanja, takođe, obuhvataju prihode, obrazovanje, bračni status…

– Lakše je uticati na osećaj bezbednosti nego promeniti svoje gene. Želimo da poručimo ljudima da mogu da utiču na dužinu života i njegov kvalitet – objasnio je Lajl Ungar, profesor računarskih i informacionih nauka na Univerzitetu u Pensilvaniji, a prenosi 24sata.hr.

Njegov savet svima je da ne puše, stavljaju sigurnosni pojas i nose kacigu dok voze bicikl. Ali, najveća stavka koju bi trebali da uvrstite u svakodnevicu je – redovno vežbanje, dovoljno je sat vremena dnevno a ne treba zanemariti ni važnost srećnog ljubavnog života.

– Možete dobiti dodatna dva sata života s jednim satom vežbanja. Osim toga, u starosti ćete biti zdraviji i osećaćete se bolje. Takođe, zaljubite se želite li živeti još pola decenije na ovoj planeti. Ljudi koji su srećni u dobrim ljubavnim vezama žive u proseku pet godina duže od onih kojima nije tako – napominje profesor.

Test možete uraditi OVDE

Na engleskom je jeziku, ali unošenje podataka je vrlo jednostavno. Dobro je i promeniti američki u metrički sistem za lakše unošenje parametara kao što su visina i težina. Na kraju ćete dobiti broj godina koliko bi ukupno mogli da živite. Naravno, u svakom trenu života navike ili neke okolnosti se mogu promeniti, tako da taj test nemojte shvatati vrlo ozbiljno, on je više smernica za zdraviji život.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)