U trendu

Tinejdžeri nacrtali kukaste krstove na školi, sudija ih osudila na čitanje knjiga (video)

Sudija u američkoj saveznoj državi Virdžiniji osudila je tinejdžere koji su istorijsku zgradu afroameričke škole u Ašburnu išarali pogrdnim rasističkim, antisemitskim i vulgarnim grafitima, svastikama i natpisima ‘white power’ (ali i ‘black power’) i na predlog tužioca im naredila da tokom sledećih 12 meseci moraju da pročitaju po jednu knjigu sa liste od 35, na temu rasizma, antisemitizma i ravnopravnosti među polovima.

https://youtu.be/K9c1bTYOo-I

Neobičnu kaznu izrekla je Avelina Džejkob koja se složila sa preporukom tužiteljke Alehandre Ruede, koja dolazi iz porodice bibliotekata, i zbog toga je odlučila da će ova mera biti korisnija od uobičajenog društveno korisnog rada.

Na spisku od 35 knjiga sa kojeg je pet maloletnih vandala moglo da bira, nalaze se, između ostalih, ‘Boja purpura’ Alis Voker, ‘Veštice iz Salema’ Artura Milera, ‘Lovac na zmajeve’ Haleda Hoseinija i ‘Noć’ Eli Vizela. Osim toga, morali su da pogledaju i 14 filmova, posete dva muzeja i napišu referat u kom će opisati kako bi ih je sve to podstaklo da poštuju polove, rase i vere.

Od izricanja kazne je prošlo godinu dana i s obzirom na to da su vandali ispunili obavezu, tužilaštvo je u januaru odustalo od krivičnog postupka. Kako se radi o maloletnim tinejdžerima starosti od 16 i 17 godina, njihovi identiteti nisu otkriveni, a iz kancelarije tužilaštva je rečeno da su dvojica dečaka belci, a trojica tamnoputa.

Šta su naučili?

Jedan od njih je pristao da za Njujork Tajms otkrije koliko je ta mera uticala na njega i da li je nešto naučio. Od ponuđenih knjiga pročitao je ‘Lovca na zmajeve’, priču o prijateljstvu smeštenu u Avganistanu, ‘Ubiti pticu rugalicu’ spisateljice Harper Li, ‘América’ T. C. Bojla, o meksičkom paru koji pokušava da izgradi život u Kaliforniji i ‘Svet se raspada’ o životu u Nigeriji autora Činue Ačebea. Međutim, u referatu je napisao da je na njega najveći utisak ostavilo delo ‘12 godina ropstva’ Solomona Nortupa, o slobodnom muškarcu crne boje kože koji je otet i prodat u roblje u Luizijani, kao i Vizelova knjiga ‘Noć’.

Tinejdžer je u referatu napisao da u vreme kad je šarao po školi nije baš znao šta svastika predstavlja i znači, ali da se sad to promenilo.

Danas na svastiku gleda kao na ‘simbol ugnjetavanja i uverenja da je bela rasa nadmoćnija od ostalih, što nije istina’. Dodao je da su u školi tu oblast na času istorije obrađivali samo nekoliko dana.

– Nisam znao u kakve je mračne ponore zapadala ljudska rasa u istoriji. Osećam se užasno što su se ljudi loše osećali zbog mene. Prema svima treba da se odnosimo podjednako, bez obzira na rasu, veru, pol ili seksualnu orijentaciji. Potrudiću se da se više nikad ne dogodi da budem ovako neinformisan – napisao je mladić.

(Jutarnji list)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar