U trendu

Tri pravila koja mogu da vam spasu život tokom zemljotresa

U 12:30 časova jači potres se osetio u Srbiji, dok je u isto vreme snažan zemljotres, jačine čak 6.3 razrušio Petrinju u Hrvatskoj.

Mnogi se pitaju šta treba da se radi u takvim okolnostima. Prema rečima nadležnih iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, postoje tri obavezna pravila kojih se morate pridržavati ukoliko dođe do zemljotresa:

  • Ne paničite
  • Ne pokušavajte da bežite
  • Spustite se na pod i zaštitite glavu

Na sajtu MUP-a postoji  „vodič“ u kome je detaljno objašnjeno kako se možete najbolje zaštititi u zavisnosti od toga gde se nalazite.

Ukoliko dođe do manjeg potresa, koji može da bude najava drugim, mnogo ozbiljnijim zemljotresima, postoji čitav niz postupaka kojima možete da smanjite potencijalnu štetu. Oni se nalaze takođe na sajtu MUP-a.

Ukoliko ste kod kuće, najbolje da nađete zaklon na bezbednim mestima u kući kao što su: dovratnici, noseći zidovi, mesto ispod stola, čvrstog nameštaja i ostanite tamo dok traje potres, ili pokrijte svoje lice i glavu rukama i sklonite se u ugao unutrašnjih zidova postorije. Udaljite se od stakla, prozora, spoljnih zidova i vrata, i bilo čega što može da padne, poput lustera ili polica. Ukoliko ste u krevetu, spustite se pored kreveta i zaštitite glavu.

Ukoliko ste napolju, sklonite se od ulične rasvete, električnih kablova i zgrada. Morate da znate da vam je najveća opasnost u blizini građevina, na izlazima i uz spoljne zidove. Ako se nađete na ulici, vodite računa o objektima koji mogu pasti na vas, kao što su dimnjaci, crepovi sa krova, slomljeno prozorsko staklo i slično. Zaštitite glavu rukama ili tašnom.

Ako se u trenutku zemljotresa nađete u kolima, zaustavite vozilo, ukoliko vam situacija to dozvoljava. Izbegavajte zaustavljanje u blizini zgrada, drveća, nadvožnjaka ili električnih kablova. Nastavite oprezno kada potres prestane. Izbegavajte puteve, mostove ili rampe koji su možda oštećeni u potresu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.