U trendu

Trik je u 1 sastojku: Kako jabuke i kupus mogu da vam pomognu da ostavite cigarete?

Svaki pušač zna koliko je teško ostaviti cigarete. Iako su svi svesni koliko je ova zavisnost opasna po zdravlje, odvikavanje od nikotina ide sporo i traži mnogo volje.

I tu u pomoć, kao i uvek, priskače priroda.

Naime, utvrđeno je da ćete lakše ostaviti pušenje ako jedete što više povrća i voća.

Studija koju su sproveli naučnici sa Univerziteta u Bafalu dokazala je da što više povrća i voća čovek jede, lakše mu je da prestane da puši. Zbog čega su jedno i drugo povezani, potpuno će vas iznenaditi!

Ispostavilo se da naš mozak često brka žudnju za nikotinom sa potrebom za vlaknima.

Zvuči nelogično, ali naučnici ističu da, na primer salata od kupusa ili sočna jabuka lako mogu da zamene cigaretu. Na ova način varate telo da misli da je već dobilo ono što želi, pa neće “tražiti” nikotin.

Kupus, jabuke i ostale namirnice

Do zaključka o prednostima voća i povrća u borbi protiv nikotinske zavisnosti autori ove studije su došli nakon intervjuisanja oko hiljadu pušača od 25 i više godina. Kao rezultat toga, oni koji su jeli više voća i povrća su tri puta lakše apstinirali od duvana od onih koji ove namirnice ne unose u poželjnoj količini.

Ne samo da su oni koji jedu voće i povrće pušili manje cigareta dnevno, već su imali niže rezultate na testu zavisnosti od nikotina.

Zato su autori zaključili da ljudi koji jedu mnogo voća i povrća konzumiraju više vlakana, što znači da se osećaju siti i ne posežu za cigaretama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.