Dobre strane neprijatnog

Foto: Hans/Pixabay.com

Svako nekad ima neprijatne stvari koje mu predstoje, stvari kojih se plaši, rado bi ih izbegao, a ne može ili ipak zna da su neophodne. Tada može da pomogne da sebe podsetite na dobre strane toga što vam predstoji; da ne razmišljate toliko o strahu koji osećate, već o novom iskustvu i mogućim koristima koje ćete imati.
Na primer, treba da pričate nešto pred većim brojem ljudi, a težak ste tremaroš. Naravno, razmišljate o tome koliko to ne želite da radite, koliko se plašite da ćete se ukočiti, lupiti nešto, da nećete uspeti, da ćete se izblamirati… Normalno je da vam sve to pada na pamet, ali pokušajte da razmišljate o nečemu drugom i da celu stvar vidite na drugačiji način.
Razmišljajte o tome kao o izazovu za vaše sposobnosti. O nečemu zanimljivom što treba da postignete. Razmišljajte o tome kao o novom iskustvu, kao i o mogućim koristima koje ćete imati od toga – pohvale pretpostavljenih, poboljšanje statusa u firmi, plus je i uvek pozitivno kad uspešno izvršite povereni vam zadatak. Takođe, setite se da, što više nešto radite, postajete bolji u tome, čak i ako vam se isprva čini da vam nikako ne ide – vremenom ćete sigurno postati bolji nego što ste bili. Setite se svake pozitivne strane onoga što vam predstoji i usredsredite se na to umesto na svoje strahove, pa ćete osetiti veću motivaciju da to uradite i biće vam lakše da to izvedete.
Slično je i kada se o drugim stvarima radi, na primer, treba da odete na neki neprijatan lekarski pregled – jeste, ne ide vam se, bojite se šta bi moglo da se otkrije, ali ima tu i dobra strana: šta god da se otkrije, nećete više biti u neznanju i pitati se šta bi tu sve moglo da bude, a već i to umiruje, plus onda saznate i šta biste mogli da preduzmete povodom toga (ukoliko uopšte treba nešto preduzimati, neretko se desi da nakon pregleda saznate da je sve u redu).
Nije lako, kad vas obuzme strah od predstojeće neprijatnosti, usredsrediti se na pozitivne strane te stvari, nije lako ni setiti se da uopšte ima nekih pozitivnih strana – ali ih uvek ima, i vredi potruditi se, jer se onda znatno bolje osećate, znate zašto radite to što radite i nije vam jedini razlog taj što morate.

Jedan komentar

  • Nataša Gajić

    Sjetite se da kad se potrudite jednom, to se nadovezuje jedno po jedno i jedno na drugo, uspjevate da se pokrenete i tražite samog sebe u određenim situcijama koje vas čine srećnim; a to je dovoljan razlog i motiv da počnete nešto što hoćete, a ne zato što samo morate.

Ostavite komentar