najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zaposleni: Hitna pomoć u Nišu pred kolapsom

Zaposleni u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Nišu upozorili su danas rukovodstvo grada i Ministarstvo zdravlja da je njihova ustanova pred kolapsom zbog blokade računa.

Oni su na sindikalnom sastanku upozorili da je račun Zavoda blokiran 71 dan zbog potraživanja za plate neugovorenih radnika, onih čije zaposlenje ne priznaje Fond za zdravstvo i ne odobrava isplatu njihovih plata, a iznos potraživanja dostiže 6,8 miliona dinara.

Zbog blokade računa, kako je rečeno na sastanku, Hitnoj pomoći nedostaju zaštitne rukavice i maske, a veći broj vozila biće uskoro van upotrebe jer nema para za registraciju. Zaposleni su takođe upozorili da njihove kolege u stomatološkoj službi i higijeničari nisu primili devet plata.

Lekar Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Miroslav Milosavljević je kazao da je rukovodstvo grada glavni krivac za teško stanje.

“Problemi u Hitnoj pomoći su krenuli da se gomilaju od kako je ustanova 2004. godine prešla u nadležnost grada. Umesto da plaća potraživanja, grad je dozvolio da se gomilaju i da se na sudovima udesetostručuju”, rekao je Milosavljević.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Golubović je naglasio da zaposleni u Hitnoj pomoći od gradskog rukovodstva traže pomoć za deblokadu računa, isplatu zaostalih plata stomatolozima i higijeničarima, i za obezbeđivanje osnovnih sredstava za rad.

“Tražimo, takođe, da se hitno razreši dužnosti direktor Zavoda jer je podneo ostavku još marta, i da se za direktora izabere stručna i nestranačka ličnost”, rekao je Golubović.

On je istakao da su zaposleni 31. marta podneli krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu, protiv nepoznatog lica, jer neko mora da odgovara zbog dugova Hitne pomoći.

Direktor u ostavci Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Nišu Saša Milutinović je demantovao ocenu zaposlenih da je ta ustanova pred kolapsom.

“Uprkos teškom finansijskom stanju i blokadi računa, Zavod funkcioniše i ne nalazi se pred kolapsom. Imamo razumevanje svih poverilaca”, kazao je Milutinović.

Po njegovim rečima, problemi u Hitnoj pomoći nastali su zbog 26 neugovorenih radnika.

Milutinović je naveo da od 2006. godine Fond zdravstva ne priznaje nijednog higijeničara, niti zaposlenog u stomatološkoj službi Hitne pomoći.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike