U trendu

Zbog ovih pet uobičajenih navika postajete magnet za komarce, upozoravaju stručnjaci

Ako ste nedavno kao ludi terali komarce, teško da ste jedini. Leto je vrhunac sezone za ovu dosadnu štetočinu, a ove godine postoji dodatni razlog za zabrinutost jer su centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upravo otkrili prve lokalno zaražene slučajeve malarije u SAD-u u 20 godina. Ali, ne morate čekati i brinuti se hoće li vas komarci zaraženi virusom pronaći. Postoje stvari koje možete uraditi kako biste ove krvopije držali podalje, uključujući poznavanje svih načina na koje ih privlačite, prenosi Best Life.

1. Nosite određene boje

Vaš izbor odeće važniji je nego što možda mislite ako želite da izbegnete komarce. Kad se držite svetlijih nijansi i hladnijih boja poput zelene, plave i ljubičaste, manja je verovatnoća da ćete postati meta ugriza, prema dr. Čarlsu van Risu, konzervatoru i prirodoslovcu. ‘Testovi vida komaraca pokazali su da ih više privlače tamnije boje i one više na crvenoj strani spektra, kaže Ris. Imajući to na umu, izbegavajte odabir crne odeće ili bilo čega što je izrazito zasićeno crvenom ili narandžastom bojom.

2 Pijete pivo

Naravno, leto zahteva roštiljanje na otvorenom i zabave i možda ćete doći u iskušenje da popijete nekoliko piva s društvom tokom ovih okupljanja. Ali, to vas može učiniti magnetom za komarce, prema dr. Rodžeru Meju, stručnjaku za štetočine i direktoru tehničkih operacija za TruGreen. ‘Fermentisana pića uzrokuju širenje kapilara, šalju više krvi na površinu kože i zagrevaju je’, objašnjava, ‘Ovo inherentno proizvodi više znoja, ugljen dioksida i mlečne kiseline – što sve privlači komarce’.

Kako biste to izbegli, Mej savetuje da ovog leta promenite svoje preferencije u piću dok se provodite na otvorenom. ‘Razmotrite da pivo zamenite za bezalkoholno piće bez šećera kako biste bili manje privlačni komarcima’, predlaže.

3. Koristite određene proizvode za negu

Vaša higijenska rutina takođe bi mogla da vam našteti kada je u pitanju privlačenje komaraca. Kao što A.H. Dejvid, stručnjak za komarce i osnivač nedeljnik Pest Control Weekly kaže, ove štetočine može privući specifični mirisi u vašim sapunima, šamponima, losionima i proizvodima za kosu. ‘Komarci imaju istančan njuh i privlače ih cvetni ili voćni mirisi, koji često dolaze iz proizvoda za ličnu negu’, kaže Dejvid, ‘Kada planirate da provodite vreme napolju, odlučite se za proizvode bez mirisa. Korišćenje spreja protiv insekata ili lokalnog repelenta za insekte može pomoći prikrivanju ovih mirisa’.

4. Vežbate na otvorenom

Toplota igra glavni faktor u hranjenju komaraca, budući da te štetočine mogu ‘otkriti toplotne tragove s udaljenosti od jednog metra pomoću svojih super čula’, kaže Šenon Harlou-Ellis, sertifikovani entomolog i tehnička ekspertkinja za Mosquito Joe, ‘Vežbanje na otvorenom stvara mnoge signale za komarce, uključujući intenzivnu telesnu toplotu u kombinaciji sa znojem i povećanjem CO2 zbog teškog disanja’.

Ovo je posebno važno zapamtiti ako pokušavate da vežbate napolju kada sunce nije toliko jako da biste izbegli vrućinu. Kao što Ema Grejs Krambli, entomolog u Mosquito Squad, dodaje, komarci su krepuskularna stvorenja, što znači da su najaktivniji u zoru i u sumrak. Zapravo bi trebalo izbegavati izlaske u ovo doba dana – naročito radi vežbanja, kaže Krambli.

5. Provodite vrijeme u blizini vode

Aktivnosti na vodi vrlo su privlačne tokom leta i ne samo za ljude, čini se. Kao poluvodeni insekti, komarci polažu svoja jaja u vodene površine, prema Krmabliju. Istraživači su utvrdili da je za privlačenje komaraca potrebna samo mala količina stajaće vode. ‘Dakle, ako u vašem vrtu ima bara ili prenavodnjenih biljaka, ako se bavite aktivnostima u blizini ribnjaka ili jezera, ili ako imate kupku za ptice ili posudu za kućne ljubimce tik uz vaš omiljenu stolicu za čitanje na tremu, daleko je veća verovatnoća da ćete naići na komarca’, upozorava Krambli, a prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar