Znate li koje su namirnice najgore za srce? Ove 3 mogu da izazovu infarkt, a mnogi ih jedu svaki dan

Ove namirnice povećavaju rizik od srčane insuficijencije

Nezdravu hranu treba izbegavati, bez obzira na godine, jer može izazvati srčani udar, kaže kardiolog Džef Eterton i naglašava da možemo da uživamo u bilo kojoj vrsti hrane sve dok se držimo nepisanog pravila koje važi za sve životne radosti i zadovoljstva – da budemo umereni.

Posle dužeg konzumiranja velikih količina, ove namirnice mogu najviše da ugroze kardiovaskularno zdravlje, a čak i da izazovu infarkt kaže ovaj kardiolog za „Thrillist“.

Pomfrit

Nijedna pržena hrana nije zdrava za srce, jer svaka sadrži mnogo nezdravih masti, koje bi trebalo da čine mali procenat naše ishrane. „A od svih prženih užitaka, pomfrit se izdvaja kao najgori“, kaže dr Eterton, ali „problem je u tome što naša tela žude za natrijumom i lošim mastima“. Pokušajte da zamenite pomfrit zdravim grickalicama na bazi biljaka koje su takođe ukusne, savetuje kardiolog.

Prerađevine od mesa

Prerađeno meso, posebno kobasice, nema dobru reputaciju među kardiolozima jer ova kategorija hrane (koja uključuje slaninu, šunku, kobasice i viršle) povećava rizik od srčane insuficijencije. Ali suprotno popularnom verovanju, Eterton kaže da slanina nije najgora hrana u kategoriji, zbog većeg udela zasićenih masti najgora je kobasica.

Crveno meso

Crveno meso ima značajnu količinu holesterola i zasićenih masti i supstancu sličnu aminokiselinama, L-karnitin, koja je štetna za zdravlje srca. „Svakako, ograničite unos nemasnog crvenog mesa na manje od 10 odsto u ishrani“, rekao je kardiolog i dodao da, iako mnogi kažu da ne spada u crveno meso, to važi i za svinjsko meso, koje je takođe puno zasićenih masti, piše Najžena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.