U trendu

Žerom Šampanj najavio kandidaturu za predsednika Fife

Bivši funkcioner Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Žerom Šampanj najavio je danas da će se kandidovati za predsednika te organizacije.

„Sinoć sam poslao pismo za prijavu i osam nominacija u Fifu. To je uzbudljiva misija“, rekao je Šampanj za agenciju Asošiejted pres.

Šampanj je svim članicama Fife poslao svoj program od sedam strana, koji uključuje planove za modernizaciju te organizacije, borbu protiv nejednakosti, uključivanje većeg broja žena u svetskim fudbalskim organizacijama i probni period za uvođenje video snimaka kako bi se pomoglo sudijama na utakmicama.

Šampanj je želeo da se kandiduje na izborima u maju, ali nije uspeo da obezbedi podršku pet saveza. Na tim izborima svoj peti mandat dobio je Sep Blater, ali je četiri dana kasnije podneo ostavku zbog velikog pritiska javnosti posle hapšenja visokih zvaničnika Fife u sklopu istrage o korupciji u svetskom fudbalu.

„Sada je drugačija situacija zbog svega što se dogodilo krajem maja. Glasači žele nekoga ko zna kako funkcioniše Fifa. To je jedinstvena prilika da se Fifa oporavi i nastavi da radi ono što je radila u prethodnih 111 godina“, rekao je Šampanj, koji za 11 godina rada u Fifi nikada nije bio povezivan sa korupcijom.

On je naveo da je za svoju kandidaturu u maju potrošio nešto manje od 50.000 evra svog novca i da još nema finansijera.

Izbori za predsednika Fife održaće se 26. februara naredne godine a do sada su se kandidovali predsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišel Platini, jordanski princ Ali bin el Husein i bivši fudbaler Trinidada i Tobaga Dejvid Nakid.

Rok za predaju kandidatura je ponedeljak 26. oktobar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.