U trendu

Evropske železnice se ujedinjuju

Evropska unija će iduće srede, 24. juna početi proceduru za ujedinjenje železnica zemalja EU u jedinstven sistem, objavljeno je na specijalizovanom međunarodnom sajtu „Reilvej gazet“.

Utvrđeni su konačni nacrti tri propisa tehničkog dela Četvrtog železničkog paketa Evropske komisije, a predsedavajuća EU, Litvanija, predstaviće nacrt tri propisa zemljama-članicama u sredu u Briselu, na sastanku Komiteta stalnih predstavnika. Zatim će nacrti biti upućeni Savetu EU (samitu), na odobravanje, posle čega sledi glasanje o njima u Evropskom parlamentu.

Time se celovito uređuje bezbednost i „inter-operabilnost“ železnica zemalja EU da bi se uklonile razlike u njihovim tehničkim standardima, čime će se skratiti vreme i cena prevoza, a ujednačiti standardi za poslovanje železničkih preduzeća, i za lokomotive i vagone u evropskoj železničkoj mreži.

Novina je i to što će Evropska železnička agencija postati „jedini šalter“ EU za sve sertifikate o bezbednosti i odobravanju upotrebe lokomotiva i vagona u međunarodnom saobraćaju.

Za domaći saobraćaj, železnička preduzeća i proizvođači šinskih vozila moći će da biraju da li će sertifikate tražiti od ERA, ili od svojih, domaćih vlasti.

Zvaničnici Evropskog parlamenta angažovani u tim pregovorima, vrše pritisak za što brži prelazak u novi režim, te je usaglašeno da on stupi na snagu tri godine po donošenju tri nova propisa, uz mogućnost produženja tog roka za pojedine zemlje ukoliko to bude nužno iz tehničkih razloga. U pregovorima je usaglašeno i dalje usklađivanje tehničkih standarda evropskih železnica.

Predsednik Odbora Evropskog parlamenta za transport i turizam, Majkl Kramer je izjavio da donošenje tri zajednička propisa „može biti prodor ka jedinstvenom evropskom železničkom prostoru“, jer „uspeli smo da prevaziđemo domaće procedure železnica zemalja-članica i da utvrdimo sve-evropska pravila koja će doprineti da vozovi budu jeftiniji, a bezbedniji“.

Uporedo se radi na političkom delu tog Četvrtog železničkog paketa Evropske komisije i na delu o otvaranju tržišta zemalja-članica, o čemu se Evropski parlament izjasnio još februara 2014. godine. Luksemburg koji će predsedavati EU od 1. jula, saopštio je da namerava da Savet EU (samit) te stavove potvrdi oktobra ove godine što je želja i Evropske komisije, prenelo je na Fejsbuku Udruženje ljubitelja železnice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.