U trendu

Obama protiv brzog donošenja zaključaka o Trampu

Odlazeći američki predsednik Barak Obama upozorio je danas u Limi da ne treba „prebrzo donositi zaključke“ i biti zabrinut zbog buduće politike njegovog naslednika Donalda Trampa o trgovinskim sporazumima koje je republikanac doveo u pitanje tokom svoje predizborne kampanje.

„Nemojte odmah da pretpostavite da će se desiti najgore i da prebrzo donosite zaključke! Sačekajte da dodje nova (Trampova) administracija“, rekao je Obama u Limi na samitu zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK).

Prema njegovim rečima, Trampova administracija će odrediti šta je dobro i za zemlju i za njene trgovinske partnere.

Premijer Novog Zelanda Džon Ki izjavio je ranije danas u Limi da novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp ne treba da očekuje da će svet krenuti istim putem ako pokuša da povuče svoju zemlju iz raznih trgovinskih sporazuma s drugim zemljama.

Ki je na samitu zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) rekao da je osetio „ogromno nezadovoljstvo“ lidera te organizacije o Trampovim stavovima o trgovini.

Premijer Novog Zelanada je rekao da je moguće spasiti Trans-pacifičko partnerstvo, trgovinski sporazum sa 12 zemalja kome se Tramp protivi ako bi se napravile neke „kozmetičke promene“.

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp tokom predizborne kampanje oštro je kritikovao Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini sa Kanadom i Meksikom, kao i trgovinske sporazume SAD sa drugim zemljama i najavljivao nove pregovore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.