U trendu

Pojačan rad na naplati putarine zbog turista

Kroz naplatnu stanicu Bubanj Potok u junu je prošlo 1,14 miliona vozila, a u julu 1,51 milion, saopštili su danas Putevi Srbije, ističući da je Sektor za naplatu putarine pojačao rad pošto se i predstojećeg vikenda očekuje pojačan saobraćaj na naplatnim stanicama u oba smera autoputa.

U Srbiji je već prošle godine zabeleženo 2,5 miliona više vozila na autoputevima pod naplatom u odnosu na 2014, a samo u julu ove godine je bilo 250.000 vozila više u odnosu na isti mesec prošle godine.

Putevi Srbije su radi bržeg protoka vozila i sprečavanja zastoja omogućili da svi kanali za naplatu putarine i distribuciju kartica budu u funkciji 24 časa dnevno, bez minuta pauze.

Povećan je broj inkasanata i organizovan je poseban režim rada tehničke službe, kako bi se eventualni iznenadni kvarovi otklanjali u što kraćem roku.

Učesnici u saobraćaju mogu na portalima na autoputevima da se informišu o eventualnim zadržavanjima na naplatnim stanicama, prekidima saobraćaja, stanju kolovoza, vremenskim prilikama i drugim neophodnim informacijama.

Na vidljivim mestima postavljena su obaveštenja vozačima da pripreme tačan iznos novca za plaćanje putarine koja su, osim na srpskom jeziku, napisana još i na engleskom, nemačkom i turskom.

Inkasantima je obezbeđeno dovoljno sitnog novca za vraćanje kusura.

Učesnici plaćanje putarine mogu obaviti u dinarima (ako su vlasnici vozila sa domaćim i stranim registarskim tablicama), u evrima (ako su vlasnici vozila sa stranim registarskim tablicama), platnim karticama i elektronskom naplatom putarine (TAG uređajem, bez zaustavljana).

Kako je navedeno, u sistemu za elektronsku naplatu putarine trenutno je aktivno oko 100.000 TAG uređaja odnosno broj korisnika je u 2016. godini porastao za 50 odsto.

Prodaja i dopuna TAG uređaja vrši se na 50 prodajnih mesta koja se nalaze duž svih deonica auto-puteva u Srbiji, na graničnim prelazima i u većim gradovima preko mreže distributera, kao što su benzinske stanice NIS Gasprom, OMV, Europetrol, poslovnice AMŠ i Tehnokopa.

Na svim naplatnim stanicama u Srbiji obezbeđena je pijaća voda, a Putevi Srbije opremilo je i paketima za prvu pomoć sve naplatne stanice, gde u svakom trenutku, od 00-24 sata postoji lice koje je obučeno za pružanje prve pomoći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.