U trendu

Simpo: Grad Vranje nam nije ništa poklonio

Kompanija Simpo iz Vranja danas je sopštila da joj lokalna samouprava nije otpisala dugove već je dobila vlasnički udeo po osnovu odluke Vlade Srbije.

„Obaveze Simpa su prema Republici Srbiji koja prema Zakonu o lokalnoj samoupravi vrši transfere lokalnim samoupravama“, navodi se u saopštenju kompanije povodom izave gadonačelnika Vranja Zorana Antića da je lokalna samouprava u ranijem periodu pomogla Simpu najviše što je mogla konvertovanjem duga kompanije u iznosi od preko dve milijarde dinara.

Kako je objašnjeno, po odluci Vlada Srbije iz 2014. godine lokalnim samoupravama je omogućeno da dobiju vlasnički udeo u Simpu u iznosu neizmirenih transfera države prema lokalnim samoupravama po raznim osnovama.

„Na taj način Grad Vranje nije poklonio Simpu i njegovim povezanim društvima 2,12 milijardi dinara, već je stekao 1.268.288 akcija, odnosno 23,48 odsto vlasništvo u strukturi njegovog kapitala“, navedeno je u saopštenju Simpa.

Dodaje se da nije tačno da bi Simpo otišao u stečaj da Grad Vranje nije uradi konverziju potraživanja jer bi te obaveze kompanije bile rešene u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

„Grad Vranje je u poslednjih šest meseci od Simpa naplatio preko 80 miliona dinara, a od toga naplaćena kamata iznosi više od 35 miliona dinara. Trenutna blokada tekućih računa Simpa od strane Grada Vranja iznosi oko 58 miliona dinara. U strukturi blokade Simpa, osim Grada Vranja, nema drugih lokalnih samouprava“, piše je saopštenju.

Dospele obaveze matične kompanije prema javnim preduzećima iznose, kako je navedeno, 71,3 miliona dinara. U 2015. godini je javnim preduzećima čiji je osnivač Grad Vranje, Simpo platio 14,9 miliona dinara, a Grad Vranje i njegova javna preduzeća su od Simpa naplatili oko 100 miliona dinara.

Objašnjeno je da će obaveze koje posebna pravna lica, povezana društva Simpa, imaju prema Gradu Vranju regulisaće svako pravno lice posebno, u skladu sa zakonskom regulativom.

Simpo nije tražio, pa samim tim nije ni dobio, ni od Grada Vranja niti od bilo kog republičkog organa oprost dugova, kako to čelnici Grada Vranja izjavljuju, istakla je kompanija.

„U 2015. godini, na ime zaostalih obaveza prema poveriocima, po osnovu javnih i izvornih prihoda, usluga javnih preduzeća, poreza i doprinosa na zarade zaposlenih i drugih obaveza, Simpo je uplatio više od 685 miliona dinara, što je relevantan dokaz da rukovodstvo Simpa želi i nastoji da redovno izmiruje obaveze u skladu sa tekućim prilivima, a da ostale obaveze reprogramira i uredno plaća po  reprogramu“, navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je da „rukovodstvo Simpa ulaže maksimalne napore da održi kontinuitet proizvodnje, da u potpunosti sprovede Program ekonomsko-finansijske konsolidacije, da obezbedi konkurentan plasman robe na tržištu, da modernizuje proces proizvodnje, i da iz ostvarenih prihoda izmiruje obaveze prema svim poveriocima“.

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić je juče rekao da su netačne tvrdnje da Grad pokušava da destabilizuje kompaniju Simpo prinudnom naplatom duga, zbog koje je to preduzeće u blokadi.

Antić je kazao, kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Grada Vranja, da je „interes grada da Simpo radi zbog čega je u proteklom periodu lokalna samouprava pokazala partnerski odnos koji je izostao sa druge strane“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.