U trendu

Oružje i eksploziv zaplenjeni u operaciji na Balkanu

Četrdeset komada vatrenog oružja, šest kilograma eksploziva i jedanaest ručnih bombi zaplenjeno je tokom 48-časovne policijske operacije na Balkanu uz učešće 5.000 policajaca, saopštio je danas Interpol.

Ukupno 22 čoveka su uhapšena tokom operacije sprovedene od 17. aprila do 19, uključujući deset u BIH, saopštila je tamošnja policija.

„Krajnji cilj ove operacije je da se spreči krijumčarenje oružja i eksplozivnih sredstava u zemlje Zapadne Evrope, koja bi mogla da se upotrebe za terorističke napade“, ukazala je bosanska policija.

Kriminalci Zapadne Evrope odavno koriste oružje s Balkana. Ali, koriste ga i džihadisti, kao što su i komandosi koji su pucali na posetioce u koncertnoj dvorani i bašte kafea i restorana u Parizu 13. novembra 2015.

Pored oružja, zaplenjeno je i 1.300 komada municije, objavio je Interpol.

Operacija je izvedena u bivšoj Jugoslaviji, dodala je međunarodna policijska organizacija sa sedištem u Lionu, Francuska.

Skoro 43.000 ljudi je provereno na granicama ili na saobraćajnim čvorištima. Interpol je u svojoj bazi podataka proverio identitet više od dva miliona osoba.

„Nedavni teroristički napadi u Evropi i svetu, u kojima je uglavnom korišćeno vatreno oružje, ukazuju da je potrebno više kontrole“, rekao je Tim Moris, generalni direktor policijskih službi u Interpolu, navodi se u saopštenju.

Oružje korišćeno u napadima u Parizu i drugde u Evropi je prošlo kroz Balkan, a operacija Interpola je postavila jaku mrežu koja „mora da spreči taj protok“.

Informacije prikupljene tokom operacije će biti analizirane da bi se proverile potencijalne veze s drugim terorističkim aktivnostima u regionu i šire.

Od oko 900 državljana balkanska zemlja, uključujući žitelje BIH, Kosova, Albanije i Makedonije, koji su se poslednjih godina pridružili džihadistima u Siriji ili Iraku, 300 se vratilo u region i predstavlja bezbednosni rizik, kažu tamošnji policijski izvori.

Početkom aprila bosanska policija je na granici sa Hrvatskom  –  članicom EU, zaplenila pet automatskih pušaka, nekoliko pištolja i 450 komada municije u automobilu koji je išao za Holandiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.