U trendu

Tužilaštvo apeluje da se ne objavljuju imena i fotografije stradalih u 'Ribnikaru'

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu apelovalo je na medije da ne objavljuju fotografije i imena stradalih u tragediji koja se 3. maja dogodila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“.

VJT poziva medije da se uzdrže od objavljivanja neproverenih informacija i nagađanja, „jer to ne samo što škodi istrazi, već duboko povređuje osećanja porodica stradalih“.

„U ovom trenutku veoma je važno da svako od nas pokaže dodatnu odgovornost za tragediju koja je pogodila naše društvo, te upravo zato molimo medije da svaku informaciju pre objavljivanja pažljivo provere i izveštavaju uz posebnu pažnju“, saopštilo je VJT.

Tužilaštvo je navelo da će blagovremeno obaveštavati javnost o preduzetim radnjama u skladu sa zakonom.

„Više javno tužilaštvo u Beogradu preuzima pretkrivični postupak od Prvog osnovnog javnog tužilaštva protiv M.K., majke 13-godišnjeg dečaka koji je 3. maja ubio osmoro učenika i radnika obezbeđenja, a ranio nastavnicu i još šestoro učenika, od kojih je jedna devojčica u međuvremenu preminula. Predmet se preuzima radi koncentracije dokaza, jer se pred VJT u Beogradu već vodi krivični postupak protiv dečakovog oca, V.K.“, navelo je VJT.

Pretkrivični postupak protiv majke, stoji u saopštenju, vodi se u cilju utvrđivanja da li se u njenim radnjama stiču elementi krivičnog dela Zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica, dok se protiv oca vodi istraga zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti, a biće ispitano i da li se u njegovim radnjama eventualno stiču elementi krivičnog dela Zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica.

Načelnik Policijske uprave Beograda Veselin Milić je 3. maja na konferenciji za novinare, u prisustvu ministra policije Bratislava Gašića, pokazao spisak na kome su bila ispisana imena učenika koje je, kako je rekao, K.K. planirao da ubije.

On je saopštio i ime i prezime dečaka ubice.

Milić je pokazao skicu škole i spisak dece, koje je K.K, kako je naveo, sam napravio i utvrdio prioritetne mete. Na tom spisku se vidi koga je sve K.K, po Milićevim rečima, planirao da ubije.

„Skica izgleda kao iz neke video igrice ili horor filma što ukazuje da je detaljno smišljao kako da uđe u školu i u kom broju ubije iz VII-2, VII-3, VIII-4“, rekao je Milić.

Savet roditelja OŠ „Vladislav Ribnikar“ je pre 10 dana zatražio od Vlade Srbije da se utvrdi odgovornost za sva lica koja su objavila spisak s imenima dece koje je K.K. planirao da ubije. Vlada još nije odgovorila na zahtev roditelja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.