U trendu

Beograd simbol želje za slobodom i životom

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je u četvrtak uveče na Svečanoj akademiji povodom 72. godišnjice od oslobodjenja Beograda u Drugom svetskom ratu da je Beograd simbol želje za slobodom i životom.

On je kazao da je sloboda osvojena u Drugom svetskom ratu postala inspiracija za generacije u Srbiji i da je sloboda postala „važnija od hleba i vode“.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je da se tradicija antifašizma u celoj Evropi baštini „kao blago“, ali da se u jednom delu javnosti u Srbiji zaboravlja njena važnost i da se „otvaraju dosijei kvislinga i saradnika okupatora s namerom da se istorija revidira“.

„Nećemo dozvoliti reviziju istorije“, rekao je Nikodijević i dodao da se stvari menjaju na bolje kada je u pitanju negovanje antifašističke tradicije.

On je zahvalio borcima iz Drugog svetskog rata koji su prisustvovali akademiji i dodao da Srbija i Beograd danas ponosno slave sopstvenu pobedu.

„Hvala vam za slobodu koju ste nam podarili pre 72 godine“, rekao je Nikodijević.

Svečana akademija održana je u Narodnom pozorištu, a govorima su prethodili izvodjenje dramskih prikaza scena iz oktobra 1944. godine, neke od najpoznatijih muzičkih numera tog vremena, a akademiji su prisustvovali predstavnici vlade i Skupštine Srbije, grada Beograda, boračkih organizacija, verskih zajednica, kao i predstavnici kulturnog i društvenog života.

Grad Beograd je danas nizom manifestacija obeležio 72. godišnjicu oslobodjenja Beograda od nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu.

Dan oslobodjenja Beograda, 20. oktobar, obeležava se u znak sećanja na taj dan 1944. godine, kada je Beograd oslobodjen.

U borbama koje su trajale sedam dana poginulo je oko 3.000 boraca Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i 960 vojnika i oficira Crvene armije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar