U trendu

Bez ispunjavanja uslova nema liberalizacije viza

Evropski komesar za proširenje i susedske odnose Johanes Han izjavio je danas u Prištini da bez ispunjavanja uslova koje je postavila Evropska komisija (EK) nema liberalizacije viza za Kosovo.

On je posle sastanka sa liderima partija na vlasti i opozicije izjavio da su u demokratiji neophodni kompromisi.

„Jasno je opredeljenje svih političkih stranaka za razvoj Kosova u različitim oblastima. Ja sam bio veoma jasan da je u demokratiji uvek neophodan kompromis. To znači da svi i sa svoje strane daju nešto kako bi se osigurao zajednički rezultat“, kazao je Han.

Prema njegovim rečima, upravo na kompromisu treba više raditi kada je u pitanju liberalizacija viza.

„Ja sam bio veoma jasan  –  bez rešavanja nekih pitanje, neće biti liberalizacije viza“, kazao je Han.

Portal gazetablic.com piše, pozivajući se na svoje izvore unutar sastanka, naveo da su se predstavnici opozicionih stranaka usprotivili i izrazili snažno neslaganje da se izvrši ratifikacija sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Takodje, tražili su i da se ne formira Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom, ocenivši to kao izuzetno štetno za Kosovo.

Evropska komisija je prilikom davanja preporuke o ukidanju viza Kosovu to uslovila ratifikacijom sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, odlučnom borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Sastanku su prisustvovali lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji, Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, Samoopredeljenja Visar Imeri, Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj i Inicijative za Kosovo Jakup Krasnići.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.