U trendu

Lagard poziva na brzo okončanje neizvesnosti posle Bregzita

Direktorka Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard pozvala je danas da se okonča neizvesnost nastala posle glasanja Britanaca za izlazak iz EU jer to slabi svetski ekonomski rast.

„Naša prva i neodložna preporuka je da se ova neizvesnost koja okružuje uslove Bregzita što pre ukloni tako da znamo uslove trgovine i način na koji će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da deluje u globalnoj ekonomiji“, izjavila je Lagard na konferneciji za novinare posle sastanka s kineskim premijerom Li Kećijangom i liderima Svetske banke, Svetske trgovinske organizacije i drugih institucija.

Lagard je rekla da se MMF pre referenduma u Britaniji pripremao da podigne procenu globalnog rasta za 0,1 odsto usled poboljšanja u Japanu, Kini i evrozoni.

„Nažalost, Ujedinjeno Kraljevstvo je odlučilo da glasa za Bregzit. To je razočaravajuće“, rekla je Lagard.

MMF je ove sedmice smanjio prognozu svetskog privrednog rasta zbog „znatne neizvesnosti“ posle glasanja Britanaca za izlazak iz EU. U najnovijoj proceni MMF-a se predvidja se da će svetska privreda porasti za 3,1 odsto 2016. i za 3,4 odsto 2017, što je za 0,1 procentni poen manje od predvidjenog u aprilu.

U Kini će se za vikend okupiti minstri finansija i guverneri 20 industrijski najrazvijenijih zemalja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.