U trendu

Odluka Bundestaga pokazala da je Srbija važna

Profesor Ivo Visković ocenio je danas da je odluka Bundestaga da da zeleno svetlo za otvaranje prva dva poglavlja u pregovorima EU sa Srbijom, pokazala da je Srbija za Nemačku važna strana koja konstruktivno doprinosi onome što je bitno za Uniju.

„Odluka je pokazala da Nemačka drži reč i da ceni šta je druga strana uradila. Usledila je kao pozitivna ocena da smo mi važni kao strana koja konstruktivno doprinosi onome što je poželjno za EU – normalizacija odnosa sa Prištinom, da odgovornost za prekid snosi druga strana i da zato Srbiju ne bi trebalo kažnjavati“, rekao je Visković agenciji Beta.

Visković je ocenio da je više stvari doprinelo odluci Bundestaga, ali pre svega konstruktivan doprinos dijalogu Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, tome treba dodati politiku Srbije u regionu, nastojanje da se očuva stabinost, kao i krajnje konstruktivan odnos prema izbeglicama i napore koje je Srbija uložila da se to pitanje reši na najhumaniji način.

„Više nego korektno je postupano u pregovorima sa Prištinom i jasno je da probleme ne pravi Beograd, već da oni dolaze sa druge strane“, rekao je Visković.

Prema njegovim rečima, odluka Bundestaga je nešto što se očekivalo.

„Odluka je doneta i otvorena su vrata za pozitivan stav Nemačke u telima EU i Evropske komisije, da se definitivno otvore prva poglavlja“, rekao je Visković i dodao da se „otvaranje prvih poglavlja očekuje vrlo brzo, svakako do Božića, što ima i simbolično značenje“.

Bivši ambasador Srbije u Berlinu dodao je da odluka Bundestaga prestavlja svetlo na kraju tunela i znak da se Srbija ne vuče za nos, već da se nešto od nje traži i da se ceni i poštuje kada to uradi.

Odbor za evropska pitanja nemačkog Bundestaga danas je na vanrednoj sednici dao zeleno svetlo za otvaranje prva dva poglavlja u pristupim pregovorima Srbije i Evropske unije, saopštila je Fondacija Konrad Adenauer.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.