U trendu

Svetski dan Roma

U Srbiji se danas nizom manifestacija obeležava Svetski dan Roma, a cilj je da se još jednom upozori na izuzetno težak društveni i ekonomski položaj te nacionalne manjine.

Predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović poručio je da je Srbija ostvarila pomake kada je u pitanju položaj pripadnika romske nacionalne zajednice, ali da  su i dalje najveći problemi sa kojima se Romi suočavaju visoka nezaposlenost i spora integracija.

Napretku u položaju Roma doprinele su, prema njegovim rečima, određene mere Vlade Srbije, poput one o upisu studenata i učenika, uvođenja pedagoškog asistenta u osnovnim školama, koordinatora u lokalnim samoupravama…

Vlada Srbije je usvojila novu Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja do 2025. godine koja je, prema rečima direktorke Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzane Paunović usklađena sa javnim politikama, ekonomskim prilikama i trendovima, ali i međunarodnim standardima i standardima EU u toj oblasti.

Mere iz Strategije, ističe Paunović, usmerene su na oblast obrazovanja, zaposljavanja i ekonomskog osnaživanja, kao i stanovanja i socijalne zaštite.

Strategija je, kako je naglasila, zasnovana na principima inkluzivnosti, decentralizacije, racionalizacije, ekonomičnosti i efikasnosti, kao i afirmativnim merama usmerenim na veće uključivanje Roma i Romkinja.

Zaštitnik građana čestitao je  građanima romske nacionalnosti Svetski dan Roma ocenjujući da su uprkos postignutim rezultatima Romi i dalje najranjivija grupa, ali da Strategija za socijalno uključivanje moze doprineti da se njihov položaj poboljša.

On je međutim, istakao da nova Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, koja će do 2025. godine biti osnov preduzimanja mera i aktivnosti, značajno može doprineti daljem unapređenju stanja i njihovog socijalno – ekonomskog položaja.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković smatra da je zabrinjavajuće da gotovo svaka druga pritužba zbog diskriminacije dolazi od romske polupacije, da zabrinjava i odnos pojedinih predstavnika organa javne vlasti prema Romima i Romkinjama, kao i da je problem što veliki broj njih živi u neformalnim naseljima.

Povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma, poverenica kao poseban problem ističe da su česte pritužbe za diskriminaciju protiv onih na čiju podršku romska nacionalna manjina treba da računa.

Kao svetski Dan Roma odabran je 8. april, u spomen na datum održavanja prvog svetskog kongresa Roma 1971. godine u Londonu.

Datum je zvanično odabran 1990. godine, a obeležavanje tog dana je ustanovljeno kako bi se ukazalo na težak položaj Roma i kako bi se podstakle države u kojima žive da obrate posebnu pažnju unapređivanju njihovog položaja.

Tada je za romsku himnu proglašena pesma „Đelem, delem“, a ustanovljena je i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.