U trendu

U parkovima Beograda spava oko 40 izbeglica

U parkovima Beograda trenutno spava oko 40 izbeglica sa Bliskog istoka, izjavio je danas Vladimir Sjekloća iz Info centra za azil.

„Ne možemo precizno da kažemo koliko trenutno ima izbeglica u Beogradu. Beograd je tranzitna zona, tako da njihov broj varira iz trenutka u trenutak. Na osnovu broja ćebadi koje smo podelili, možemo da zaključimo da u parkovima Beograda trenutno spava 40 ljudi“, rekao je Sjekloća za agenciju Beta.

On je objasnio da se izbeglicama izdaju tranzitne potvrde, na osnovu kojih imaju pravo da u Srbiji budu tri dana.

„Te potvrde se zovu i policijske potvrde i na osnovu njih, njima je limitiran boravak u Srbiji na tri dana. Posle toga oni nemaju pravo da više budu ovde. Imamo problem sa onima kojima su te potvrde istekle, a i dalje su u Srbiji“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ima i izbeglica koje još nisu došle na red da budu registrovane, jer u Beogradu postoji samo jedna policijska uprava koja izdaje tu vrstu dokumenata, u Savskoj ulici.

Info centar za azil apelovao je na nadležne organe da obezbede adekvatne uslove za sve izbeglice, bez obzira da li imaju validnu tranzitnu policijsku potvrdu. Prema podacima Info centra, lekari su prijavili da medju izbeglicama koje spavaju na ulicama, ima slučajeva hipotermije i promrzlina.

Iz Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije je posle toga agenciji Beta rečeno da je smeštaj u prihvatnim centrima u Srbiji obezbedjen za sve izbeglice, bez obzira na to da li su tražioci azila ili ne.

„Mi verujemo da Komesarijat ima volju da pomogne svima. Zato smo na usluzi da večeras sprečimo da se ponovo desi ovakva situacija, a to je da ljudi spavaju napolju“, rekao je Sjekloća.

On je kazao da su uslovi u centrima za azil „odlični“.

„Izbeglice tamo imaju pravo na besplatan boravak, tri obroka dnevno, imaju tuševe, ljude koji brinu o njima i Komesarijat tamo dobro radi svoj posao“, ocenio je on.

Komentrišući navode da neke izbeglice odbijaju da budu smeštene u centrima za azil, Sjekloća je kazao „da je to njihovo pravo“.

„Oni imaju pravo da budu smešteni ili u centru za azil, dok se ne završi postupak o azilu, ili u hotelu ili hostelu i to do tri dana. Kada udju u postupak za azil, oni mogu da budu i na privatnoj adresi, ali policija o tome mora biti obaveštena“, naveo je on.

Ocenio je da nevladin sektor „veoma dobro“ radi svoj posao u suočavanju sa izbegličkom krizom.

„Nevladin sektor se trudio da pokaže institucijama u Srbiji da je na usluzi u rešavanju ove krize. Zajednička saradnja vladinog ili nevladinog sektora je do sada obezbedjivala da izbeglice imaju sigurno utočište ili prolaz kroz Srbiju“, rekao je on.

Dodao da je prema podacima Info centra, u Beogradu za izbeglice u gotovo svim slučajevima obezbedjena lekarska pomoć.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.