U trendu

AI: Ružno lice Evrope

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti internešnal saopštila je danas da je Mađarska zatvaranjem granica za izbeglice, bodljikavom žicom i vojskom na granici, kao i drakonskim novim zakonom pokazala „ružno lice haotičnog odgovora Evrope“ na izbegličku krizu.

AI navodi da su njegovi timovi na mađarsko-srpskoj granici videli destine vojnika, policajaca, pasa i helikoptera u patrolama uz ogradu od bodljikave žice. Njegovi timovi videli su i grupe sirijskih izbeglica kako očajnički ispituju ogradu da li mogu nekako proći kroz nju.

„Za izbeglice koje beže iz užasnih zona sukoba doček takvom zastrašujućim prikazom vojne sile je šokantan“, rekao je zamenik direktora AI za Evropu Gauri van Gulik.

Van Gulik je rekao da „ograde i drakonski zakoni nisu rešenje“.

„Jedino rešenje za Mađarsku i EU je da počnu da ispunjavaju svoje međunarodne obaveze, iskažu solidarnost i osiguraju da tražioci azila imaju propisan pristup teritoriji i procedurama za azil“, dodao je on.

AI navodi i da se protivi kriminalizaciji migranata koji, prema novom mađarskom zakonu, mogu dobiti tri godine zatvora za pokušaj ilegalnog ulaska. Ta organizacija dodaje da bi pritvaranje izbeglica i migranata trebalo da bude poslednja mera, a da ilegalne ulaske treba tretirati kao administrativni prekršaj.

AI je izrazio bojazan da bi tražoci azila mogli biti masovno vraćeni u Srbiju koju Mađarska smatra bezbednom zemljom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.