U trendu

Američki novinari uhapšeni u Bahreinu

Četiri američka novinara uhapšena su u Bahreinu dok su izveštavali o obeležavanju godišnjice pobune u toj zemlji, javila je danas agencija AP.

Bahrein je saopštio da su četiri novinara uhapšena jer su ušli u zemlju bez vize za novinare i zbog „učešča u nezakonitom okupljanju“.

Ambasada SAD u Manami saopštila je da je „upoznata sa hapšenjem četiri američka državljanina u Bahreinu“ u nedelju, ali da ne može da govori o tom slučaju.

Očevici, koji nisu želeli da budu imenovani zbog straha da bi mogli da budu uhapšeni, kažu da je jedan fotograf uhapšen u nedelju u mestu Sitra, većinski naseljenom šiitima, a da su kasnije uveče uhapšena još tri novinara.

Nije poznat identitet uhapšenih novinara niti je jasno da li su radili za neku konkretnu medijsku kuću.

U policijskom saopštenju koje je prenela državna novinska agencija, jedan od četiri novinara se optužuje da je nosio masku i da je učestvovao u neredima, vandalizmu i napadima na snage bezbednosti.

Takodje se navodi da su novinari u zemlju ušli s turističkim vizama, a Bahrein zahteva da strani novinari imaju posebne vize za medijske radnike kada dolaze u zemlju zbog posla.

Većinsko šiitsko stanovništvo je 2011. godine, u okviru Arapskog proleća, organizovalo proteste tražeći veća politička prava od vladajuće sunitske porodice i ukidanje monarhije.

Bahreinske vlasti su posle demonstracija sprovele neke reforme, ali i dalje ima manjih protesta, posebno u šiitskim zajednicama, uz česte sukobe aktivista i policije.

Više stotina ljudi protestovalo je u nedelju na petu godišnjicu pobune.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.