U trendu

Češka protiv uvodjenja trajnih kvota za azilante

Češka odbija da bilo kakve promene i unifikacija politike azila u Evropskoj uniji ponovo uvedu trajni mehanizam preraspodele izbeglica po kvotama.

Predsednik Češke Miloš Zeman povodom današnjeg predloga Evropske komisije poručio je da odbija kvote i kada su prerušene u nešto drugo.

„Predsednik Zeman kvote oštro odbija i odbijaće. To važi i za prerušene kvote. Toj zloj vili iz Brisela mora se glasno reći ne“, saopštio je na Tviteru portparol češkog predsednika Jirži Ovčaček.

Češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec kvote u bilo kakvom obliku odlučno je odbio i upozorio da i afera oko grupe od 25 hrišćana iz Iraka koje je Češka prihvatila, prebacila o svom trošku u Češku jer su izrazili da žele azil i novi život baš u njoj, a zatim bez objašnjenja spakovali kofere i otišli u Nemačku, potvrdjuje da sistem kvota ne može da funkcioniše.

„Predlog reforme evropske politike azila ponovo je zasnovan na kvotama kojima smo rekli ne. Slučaj iračkih hrišćana pokazuje da kvote jednostavno ne mogu da funkcionišu. Tek kreće rešenje u dogovoru s Turskom a već se izmišlja rezervno. To je ili premalo samopouzdanje ili evrohaos“, poručio je Hovanec na Tviteru.

Državni sekretar za evropska pitanja Tomaš Prouza rekao je da ne može da zamisli da bi zemlje članice pristale da se odreknu prava da same odlučuju ko će i na osnovu kojih kriterijuma u njihovoj zemlji dobiti azil.

„Dve varijante predloga pokazuju koliko je podeljena Evropa. Evropska komisija je stavila na sto dve varijante potpuno svesna da predlog trajnih kvota jednostavno ne može da prodje. Realno to znači da ćemo raspravljati kako da pomognemo zemljama koje se iznenada nadju pod pritiskom“, kazao je češkim medijima Prouza.

Ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec izjavio je takodje da ga predlozi Evropske komisije o politici azila podsećaju na društveni inžinjering koji ne može da funkcioniše zato što uopšte ne uzima u obzir volju izbeglica i to da oni jednostavno ne žele da žive u Češkoj ili nekim drugim članicama EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.