U trendu

Dačić: Krize pokazuju značaj OEBS-a

Predsedavajući OEBS-a, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić oštro je danas osudio terorističke napade u Parizu i ocenio da suočavanje s „takvim terorom i ekstremnim nasiljem“ pojačava rešenost da se očuvaju osnovni principi demokratije i ljudskih prava na kojima počiva OEBS.

Na otvaranju konferencije „Evropa u krizi: poziv na novi dijalog 1975-2015: 40 godina helsinškog završnog akta“ u Evropskom parlamentu, Dačić je rekao da su krize tokom protekle godine pokazale aktivnu i nezamenjivu ulogu OEBS-a – kriza u Ukrajini, migrantska kriza i teroristički napadi u Parizu.

„Na početku godine, suočili smo se sa terorističkim napadom na satirični časopis Šarli Ebdo. Pre samo nekoliko dana, bili smo svedoci nezapamćenog terora na ulicama Pariza… Šok koji osećamo suočavajući se sa takvim terorom i ekstremnim nasiljem pojačava našu rešenost da ne dozvolimo da budu ugroženi osnovni principi demokratije i ljudskih prava na kojima počivaju OEBS-a i naša društva“, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je programom srpskog predsedavanja dominirala kriza u i oko Ukrajine i dodao da je politički najvažnije bilo usaglašavanje Paketa mera u Minsku 12. februara u okviru Normandijske grupe, što se preko Trilateralne kontakt grupe materijalizovalo i dalje pretočilo u politički proces  na terenu.

„Pri tom naročito treba istaći da je od 1. septembra uspostavljen prekid vatre duž linije kontakta, koji se za sada održava. Isto tako, postignut je važan sporazum o povlačenju tenkova i nekih vrsta naoružanja i verifikaciji tog povlačenja“, rekao je Dačić.

On je rekao da je jedan od prioriteta srpskog predsedavanja usvajanje odluke o migracijama i ocenio da je umrežavanje napora svih međunarodnih činilaca od ključne važnosti za suočavanje sa tim kompleksnim fenomenom. On je rekao da OEBS može biti važna karika u lancu međunarodnih napora sa ciljem da se migrantska kriza reši na održiv način.

Dačić je rekao da očekuje da će na predstojećem Ministarskom savetu u Beogradu biti strateški razmotreni izazovi s kojima se prostor OEBS-a suočava u godini obeležavanja svog četrdesetogodišnjeg jubileja.

„Sadašnja kriza je naglasila trajne prednosti i korisnost Organizacije za premošćivanje razlika i pronalaženje zajedničkih rešenja prihvatljivih za sve. Verujem da naša Organizacija ima neophodnu snagu i fleksibilnost da i u narednim decenijama pruža adekvatan doprinos rešavanju sve složenijih bezbednosnih pretnji i izazova“, rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je rekao i da je Helsinški završni akt uticao i na oblikovanje Evropske unije kakva je danas, što se, naravno, posebno odnosi na proširenje EU na zemlje nekadašnjeg „istočnog bloka“ i dodao da je Srbija obeležavanje četrdesete godišnjice tog akta videla kao priliku za podsticanje strateške debate o načinima kako da se osnaže OEBS i njegova ulogu u očuvanju bezbednosti na evroatlantskom i evroazijskom prostoru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.