U trendu

Havana: Sastali se Barak Obama i Raul Kastro

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama i predsednik Kube Raul Kastro sastali su se danas u Palati Revolucije u Havani.

Predsednici SAD i Kube stajali su zajedno, prvi put posle 88 godina, dok je vojni orkestar svirao himnu najpre jedne, pa potom i druge zemlje.

Uoči početka sastanka američki predsednik je rekao novinarima u Havani da očekuje da dodje do odredjenih promena na Kubi, ali da ne očekuje da se to desi preko noći.

Obama je podsetio da je došlo do ponovnog otvaranja ambasade i da, iako između SAD i Kube i dalje postoje značajna neslaganja oko pitanja ljudskih prava i sloboda na Kubi, obe zemlje osećaju da će sada „pojačati napore u cilju većih promena“.

Reč je o ambicioznom diplomatskom eksperimentu koji ima za cil prevazilaženje jaza i perioda Hladnog rata izmedju Kube i SAD, navodi agencija AP.

Za Obamu nema boljeg mesta od Kube da pokaže da angažovanje može brže da dovede do promena u toj komunističkoj zemlji. Za Kubance ostaje pitanje da li je ambiciozno demokratsko otvaranje vlasti u Havani više od obične priče.

Američke kompanije čekaju svoju šansu na Kubi, kompanija Gugle (Google) postigla je dogovor o postavljanju bežičnog i širokopojasnog interneta na najvećem karipskom ostrvu.

Kompanija Vestern Union (Western Union) jedna je od prvih američkih firmi koja je profitirala od blagog poboljšanja odnosa iznedju SAD i Kube.

Vestern Union počinje obradu doznaka iz zemalja van SAD koje su upućene na Kubu, saopšteno je iz te kompanije.

Lanci hotela Meriot i Starvud najavili su da uskoro počinju da rade na Kubi, jednoj od omiljenijih turističkih destinacija na Karibskim ostrvima.

Barak Obama započeo je celodnevni program posete Kubi obilaskom Trga revolucije u Havani, gde se rukovao s kubanskim predsednikom.

On je posetio spomenik heroju borbe za nezavisnost Kube Hoseu Martiju i prisustvovao ceremoniji polaganja cveća.

„Velika mi je čast da odam počast Hose Martiju, čoveku koji je žrtvovao svoj život za nezavisnost njegove otadžbine“, napisao je Obama u knjigu posetilaca memorijala.

Prema njegovim rečima, „strast Hose Martija za slobodom živi i danas u srcima Kubanaca“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.